Închide

20% în plus la salariu pentru angajații din Spania ai Inditex. Investitorilor nu le surâde

Avatar
Close up view of dress on a hanger

Fotografie de Content Pixie pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Gigantul spaniol al retailului de fashion Inditex SA, care operează mărci cunoscute precum Zara, Bershka, Stradivarius, Pull&Bear sau Oysho, a decis majorarea cu o medie de 20% a salariilor tuturor angajaților săi din magazinele din Spania. Acțiunile companiei au scăzut cu 3,5% la bursa din Madrid după publicarea anunțului, notează Bloomberg.

Conducerea retailerului a căzut de acord cu sindicatele pentru creșterea salariilor tuturor angajaților din Spania până la un salariu minim de 1.500 de euro pe lună, potrivit unui comunicat al sindicatului spaniol UGT, în care sunt înscriși cei mai mulți dintre angajații companiei.

Creșterea reprezintă o medie de 20% față de salariile actuale, însă, în zonele mai sărace și cu salarii mai mici, creșterea poate ajunge până la 40%.

Inditex are aproximativ 27.000 de angajați în magazinele pe care le operează în Spania, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei.

Acțiunile Inditex au scăzut vineri cu 3,5% la bursa din Madrid.

Sporul salarial convenit cu sindicatele înseamnă o sumă de 167 de milioane de euro care reprezintă costuri suplimentare, potrivit Elenei Fernandez-Trapiella, analistă de piață la compania Bankinter.

Înainte de acordul anunțat, salariile angajaților magazinelor Inditex variau în funcție de provincie.

Potrivit legilor spaniole, salariul minim lunar la nivel național este de 1.080 de euro.

Anunțul vine după ce gigantul spaniol a acceptat, în luna decembrie, o creștere a salariului cu 25% pentru angajații magazinelor din orașul său de baștină, A Coruña, în urma grevelor care au provocat închiderea unor magazine chiar de Black Friday.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie, angajații Inditex au mai făcut o grevă, tocmai la începutul mult-așteptatului sezon de reduceri de iarnă. Greviștii cereau creșterea salariilor și îmbunătățirea condițiilor de muncă.

Potrivit comunicatului sindicatului UGT, Inditex a acceptat și alte beneficii pentru salariați, de exemplu acordarea unei burse lunare pentru îngrijirea copiilor sau pentru îngrijirea membrilor de familie aflați în întreținere.

scroll to top