4 școli canadiene contra giganților din social media: ”Au creat cu bună știință programe care creează dependență!”

,
Autor:    -  
Calm small ginger girl sitting on table and using smartphone in light living room
Fotografie de Andrea Piacquadio pe Pexels

Timp de citire: 3 minute

Patru dintre cele mai mari școli din provincia canadiană Ontario au anunțat joi că au lansat acțiuni în instanță împotriva companiilor care operează cele mai importante rețele de socializare, susținând că acestea perturbă procesul de învățare în școli și că au creat cu bună știință instrumente online care creează dependență elevilor, anunță agenția Associated Press.

Potrivit reclamanților, platformele de socializare precum Facebook, Instagram, SnapChat sau TikTok au fost create ”cu scopul unei utilizări compulsive și au reconfigurat modul în care copiii gândesc, se comportă și învață”, în timp ce profesorii au fost lăsați fără instrumentele necesare gestionării competente și eficiente a consecințelor.

Companiile chemate în judecată sunt Meta Platforms Inc., care deține Facebook și Instagram, Snap Inc., care operează SnapChat, și ByteDance Ltd., care deține TikTok.

Rachel Chernos, administratoare a Toronto District School Board, a declarat că profesorii și părinții au observat la copii comportamente retractile în mediul social, anxietate, probleme de concentrare a atenției, episoade de hărțuire cibernetică și probleme de sănătate mintală:

”Aceste companii au creat cu bună știință programe care creează dependență, aplicații destinate și comercializate tinerilor, care provoacă daune semnificative în societate. Pur și simplu, nu mai putem sta pe loc și să nu vorbim despre asta”, a spus Chernos.

Cazuri similare au fost înregistrate în peste 10 state americane, printre care și în cele mai populate – California și New York. Acolo, autoritățile statale au dat în judecată Meta Platforms pentru că provoacă daune sănătății mintale a tinerilor și contribuie la o criză acută de sănătate publică prin lansarea deliberată a unor funcții în aplicațiile Instagram și Facebook care creează copiilor dependență de platformele de socializare menționate.

Cele patru școli canadiene solicită despăgubiri de peste 4 miliarde de dolari canadieni (cca. 2,9 miliarde de dolari americani) pentru perturbarea proceselor de învățare și a sistemului educațional canadian.

O purtătoare de cuvânt a Snap Inc., Tonya Johnson, a declarat că, dimpotrivă, aplicația Snapchat este benefică și îi ajută pe utilizatori săi să rămână conectați cu prietenii lor:

”Aplicația Snapchat se deschide direct către o cameră – mai degrabă decât către un flux de conținut – și nu prezintă funcția de «like», nici comentarii la postări, așa cum fac alte aplicații. Deși admitem că tot timpul va fi mult de muncă în acest sens, considerăm că ne facem cu brio datoria în a sublinia rolul pe care îl joacă Snapchat pentru a-i ajuta pe prietenii apropiați să se simtă conectați, fericiți și pregătiți să se confrunte cu numeroasele provocări ale adolescenței”, a spus Johnson.

De partea lor, reprezentanții Meta Platforms și ByteDance nu au dorit să comenteze pe această temă.

Duncan Embury, un avocat al firmei care reprezintă cele patru consilii școlare canadiene, a declarat că dependența pe care o determină algoritmii proiectați de aplicațiile menționate reprezintă o problemă cât se poate de reală.

Acesta a adăugat că giganții tehnologici care le operează ar trebui să fie obligați să anunțe avertismente adecvate, să schimbe parametrii de vârstă de la care copiii pot să utilizeze aplicațiile, iar școlile ar trebui să primească resurse mai multe pentru a se adapta la noua realitate.

În ce privește acuzațiile aduse companiilor, el a susținut că acestea și-au proiectat cu bună știință produsele pentru a maximiza timpul petrecut de tineri pe platformele lor, în detrimentul sănătății lor mintale și al procesului de educație:

”De pildă, constatăm o incapacitate a elevilor de a se putea concentra”, a spus el.

Utilizarea rețelelor sociale în rândul adolescenților este aproape universală, nu doar în SUA și Canada, ci și în multe alte părți ale lumii. Potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare Pew Research Center, aproape 100% din adolescenții cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani din SUA au admis că folosesc cel puțin o platformă de socializare, iar cca. unul din trei a spus că folosește rețelele sociale ”aproape tot timpul”.

Chiar în această săptămână, guvernatorul republican al Floridei, Ron DeSantis, a semnat un proiect de lege care ar urma să interzică posibilitatea copiilor sub 14 ani de a-și crea cont pe rețelele de socializare. De asemenea, pentru cei cu vârsta de 14 și 15 ani, va fi nevoie de un acord explicit din partea părinților.

Legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2025 și este de așteptat să fie atacată în instanțe de companiile vizate.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!