Închide

DHL: Lanțurile globale de aprovizionare nu își vor reveni la nivelul pre-pandemic nici în 2023

Avatar
container, container ship, port

Fotografie de kliempictures pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Anul viitor, fenomenul de congestionare a porturilor ar trebui să scadă în intensitate, pe măsură ce companiile vor avea la dispoziție noi nave cargo, iar cererea din partea expeditorilor se va mai diminua. Totuși, situația nu se va relaxa suficient pentru ca fluxurile globale ale lanțurilor de aprovizionare să își revină la nivelul de dinainte de pandemia de Covid-19, potrivit șefului diviziei de expediții de mărfuri a gigantului logistic DHL, citat de Bloomberg.

”Situația se va mai relaxa în 2023, dar nu vom reveni la cea din 2019. Nu cred că ne vom întoarce la acea situație de supracapacitate, în care tarifele de transport erau foarte scăzute. Infrastructura, în special cea din SUA, nu se va îmbunătăți peste noapte, pentru că dezvoltarea infrastructurii durează mult”, a declarat directorul executiv al diviziei DHL Global Forwarding, Tim Scharwath, într-un interviu.

Pandemia de Covid-19 și restricțiile aferente au condus la apariția unei crize pe piața forței de muncă, exprimată prin scăderea numărului de angajați disponibili în depozite, centre logistice, la volanul camioanelor de transport și în unele dintre cele mai mari porturi din lume. Aceste cauze au produs încetinirea fluxurilor de mărfuri spre și dinspre marile noduri logistice, iar tarifele de transport ale containerelor au crescut la niveluri record. De pildă, tarifele spot pe direcția China – California au crescut de peste opt ori de la sfârșitul anului 2019 până în septembrie 2021, până la 12.424 de dolari.

Deși criza s-a mai atenuat în majoritatea cazurilor, pe măsură ce angajații s-au întors la muncă, presiuni suplimentare asupra lanțurilor de aprovizionare au apărut după închiderea portului din Shanghai, din cauza unui mare focar de Covid-19. Ieșirea, cel puțin provizorie, a acestuia din lockdown, după două luni, ar putea reprezenta o mică gură de oxigen pentru toată lumea.

”Situația de la Shanghai a fost ca un cheag de sânge pe o arteră”, a descris Scharwath situația.

Dacă orașul se va redeschide treptat, cheagul s-ar dizolva și el, iar fluxul de sânge ar putea reveni, a mai spus acesta.

Redeschiderea marelui centru industrial și financiar din China va fi de bun augur, mai ales în perspectiva nevoilor tot mai mari de mărfuri dinspre Asia către SUA și Europa, înainte de sezonul sărbătorilor de sfârșit de an, a adăugat el.

Porturile din SUA ar trebui să se pregătească pentru o creștere a importurilor în lunile următoare, transporturile fiind așteptate să rămână aproape de recordul stabilit în luna martie, de 2,34 milioane de containere, potrivit unei analize publicate săptămâna trecută de Federația Națională de Retail din SUA.

În ce privește Europa, aglomerarea marilor porturi europene, precum Hamburg și Rotterdam, va crește în continuare, pe măsură ce vor sosi tot mai multe nave din Asia.

O tensiune suplimentară pe lanțurile de aprovizionare va fi cauzată de o grevă anunțată de camionagiii din Coreea de Sud, a mai avertizat Scharwath.

”Orice presiune suplimentară ar apărea, indiferent unde în lume, are o mare influență în diverse alte părți ale lanțului de aprovizionare. Acum cinci ani, situația din Coreea nu ar fi avut niciun impact. Acum, însă, are!”, a adăugat el.

Companiile de transport maritim prin containere au comandat nave noi în timpul pandemiei, întrucât condițiile din piață au împins tarifele la maxime istorice și le-au permis obținerea de profituri record, după ani de pierderi.

La sfârșitul anului 2021, comenzile globale pentru nave cargo reprezentau 9,8% din totalul global, cu aproximativ 6,5 puncte procentuale mai mult decât cu un an mai devreme, potrivit datelor compilate de Bloomberg Intelligence.

scroll to top