Închide

Acord de 11 mld. $ încheiat de Novo Nordisk pentru a extinde producția de Ozempic

Avatar
Ozempic

Foto: George Frey/REUTERS

Timp de citire: 2 minute

Novo Nordisk a convenit să achiziționeze trei unități de producție pentru 11 miliarde de dolari, în timp ce producătorul danez de medicamente se grăbește să extindă producția de medicamente pentru slăbit, al căror succes fulminant a făcut ca evaluarea companiei să depășească 500 de miliarde de dolari, scrie Financial Times.

Săptămâna trecută, grupul a raportat vânzări record pentru 2023, determinate de cererea în creștere pentru medicamentele sale anti-obezitate Ozempic și Wegovy. Cu toate acestea, Novo Nordisk a avertizat că blocajele din lanțul de aprovizionare îi împiedică capacitatea de a produce suficient de multe dintre cele mai bine vândute tratamente.

Achiziționarea celor trei unități face parte dintr-o tranzacție tripartită anunțată luni, în cadrul căreia Novo Holdings, acționarul majoritar al grupului danez, a acceptat să cumpere producătorul american de medicamente Catalent pentru 16,5 miliarde de dolari.

Ca parte a tranzacției, Novo Holdings, care controlează majoritatea drepturilor de vot ale grupului farmaceutic danez, a fost de acord să vândă trei dintre unitățile de producție ale Catalent către Novo Nordisk.

Vânzarea Catalent vine după ce compania cu sediul în New Jersey s-a confruntat cu apeluri din partea investitorului activist Elliott pentru a-și reorganiza consiliul de administrație și pentru a îmbunătăți performanța acțiunilor sale. Elliott a declarat luni că a susținut vânzarea companiei.

Novo Nordisk se află sub presiune pentru a accelera producția atât a stilourilor injectabile umplute, cât și a semaglutide, ingredientul farmaceutic activ utilizat în Ozempic și Wegovy.

Noile locații nu ar rezolva imediat constrângerile lanțului de aprovizionare, dar ar „crește treptat capacitatea de umplere începând cu 2026 și mai departe”, a declarat Novo Nordisk.

Acțiunile Novo Nordisk au urcat luni cu 4%, ducând câștigul lor din ultimele 12 luni la 69%.

Conform termenilor tranzacției, investitorii Catalent vor primi 63,50 dolari pe acțiune în numerar. Incluzând o datorie de aproximativ 5 miliarde de dolari, tranzacția evaluează Catalent la 16,5 miliarde de dolari la nivel de întreprindere. Acțiunile Catalent au urcat cu 10% la începutul tranzacțiilor din New York.

Novo Holdings deține 28% din acțiunile Novo Nordisk, dar are 77% din drepturile de vot. Este un grup de investiții creat pentru a gestiona averea Fundației Novo Nordisk, care a devenit cea mai mare fundație caritabilă din lume, pe fondul boom-ului medicamentelor împotriva obezității.

Succesul Ozempic și Wegovy a adus un profit neașteptat pentru Novo Holdings, care primește dividende de la Novo Nordisk.

În timp ce Novo Nordisk va controla cele trei fabrici de umplere-finisare, Novo Holdings va păstra restul activelor Catalent, adăugându-se la portofoliul său de servicii în domeniul științelor vieții.

scroll to top