Acord în UE: Polonia cedează și acceptă plafonarea prețului petrolului rusesc la 60$/baril

,
Autor:    -  
Drone photography of an oil tanker at sea
Fotografie de Ojas Narappanawar pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Polonia, ultima țară care ținea în loc acordul Uniunii Europene pentru un plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, și-a anunțat acceptul, permițând astfel Uniunii să avanseze cu aprobarea oficială a acordului în acest weekend, potrivit ambasadorului Poloniei la UE, Andrzej Sadoś, citat de Reuters.

Mecanismul propus de Bruxelles ar urma să impună un plafon de 60 de dolari pe baril la prețul petrolului rusesc vândut către state terțe, pe lângă embargoul UE care intră în vigoare luni.

Varșovia a întârziat aprobarea acordului pentru a examina în ce măsură mecanismul de ajustare propus de UE va putea menține plafonul pentru petrolul rusesc sub prețul pieței, după ce insistase în timpul negocierilor pentru ca plafonul să fie cât mai scăzut posibil, pentru a reduce veniturile Rusiei și a limita capacitatea Moscovei de a-și finanța războiul în Ucraina.

În urma analizei Poloniei, Sadoś a declarat că există toate premisele pentru ca mecanismul din acordul final să mențină plafonul de preț cu cel puțin 5% sub cotațiile pieței.

Plafonul de preț, o idee avansată de națiunile care alcătuiesc Grupului celor Șapte (G7), urmărește să reducă veniturile Rusiei din vânzarea petrolului, prevenind în același timp o creștere a prețului petrolului la nivel mondial, după ce embargoul UE asupra țițeiului rusesc va intra în vigoare pe data de 5 decembrie.

După ”unda verde” a Poloniei, UE a lansat o procedură scrisă pentru ca toate cele 27 de țări UE să aprobe oficial acordul, detaliile urmând să fie publicate duminică în jurnalul juridic al UE.

Cum va funcționa mecanismul plafonării?

Plafonul de preț impus de G7 va permite țărilor din afara UE să continue să importe țiței rusesc pe mare, dar va interzice companiilor de transport maritim, de asigurare și de reasigurare să manipuleze încărcături de țiței rusești pe tot globul, cu excepția cazului în care acesta este vândut la un preț mai mic decât plafonul fixat.

În condițiile în care principalele companii de transport maritim și de asigurări din lume au sediul în țările G7, plafonul de preț ar face foarte dificil pentru Moscova să-și vândă petrolul la un preț mai mare.

Propunerea inițială a G7 de săptămâna trecută a indicat un plafon de 65-70 de dolari pe baril, fără mecanism de ajustare. Întrucât țițeiul rusesc Ural s-a tranzacționat deja la cotații mai scăzute, Polonia, Lituania și Estonia au insistat pentru un preț mai mic.

Vineri după-amiază, țițeiul rusesc Ural se tranzacționa la aproximativ 67 de dolari barilul.

Țările UE au dezbătut zile întregi detaliile acordului, cele trei țări dorind să îi adauge și alte condiții, printre care o revizuire a plafonului la mijlocul lunii ianuarie, urmată de revizuiri periodice, o dată la două luni, potrivit unor surse diplomatice și a unui document intern consultate de Reuters.

Același document mai prevedea o ”perioadă de tranziție” de 45 de zile, care ar urma să se aplice navelor care transportă țiței rusesc și care au fost încărcate înainte de 5 decembrie, cu condiția de a fi descărcate la destinația finală până pe 19 ianuarie 2023.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!