Adidas speră la o creștere a veniturilor anul acesta, în ciuda boicotului din China
Adidas și-a sporit perspectivele pentru anul acesta, în ciuda scăderii vânzărilor în China, unde unii consumatori au boicotat brandul sportiv pentru poziția sa împotriva presupuselor încălcări ale drepturilor omului, notează CNBC.
În raportul său privind câștigurile din al doilea trimestru, Adidas a declarat că veniturile au crescut peste tot, cu excepția Chinei, în special în Europa și SUA, determinând o creștere de 55% a vânzărilor din al doilea trimestru, față de anul precedent.
Vedem America de Nord, America Latină și Europa având o creștere foarte, foarte puternică și vedem incertitudine în China, dar sunt foarte, foarte convins că China va avea foarte, foarte mult succes și în acest an, a spus Kasper Rorsted, CEO-ul Adidas, pentru Squawk Box Europe CNBC.
Venitul net al gigantului german de îmbrăcăminte sportivă a ajuns la 397 milioane de euro (470 milioane de dolari) pentru al doilea trimestru, în contrast puternic cu pierderea netă de 295 de milioane de euro raportată în aceeași perioadă anul trecut, pe culmile pandemiei coronavirusului.
Veniturile online au scăzut cu 14% în al doilea trimestru, deoarece mai mulți consumatori au putut vizita magazinele. Adidas a înregistrat o creștere accentuată a vânzărilor online în aceeași perioadă în 2020, când multe piețe erau blocate.
Rorsted a declarat că vânzările online suferă o oarecare „normalizare” față de nivelurile anormale observate anul trecut, dar așteaptă în continuare „o creștere puternică” a comerțului electronic în viitor.
Adidas și-a mărit perspectivele, spunând că se așteaptă acum la o creștere a vânzărilor de până la 20% în 2021, față de anul anterior, susținută de lansările viitoare de produse și de faptul că mai mulți oameni vor putea participa la evenimente sportive live.
Vânzările companiei în China sunt monitorizate îndeaproape de către analiști și investitori.
Adidas a declarat joi că vânzările din al doilea trimestru au scăzut cu mai mult de 16% în China.
Din cauza tensiunilor geopolitice, am văzut un impact în special în afacerea noastră online în al doilea trimestru în China și credem că acest lucru se va normaliza în timp, a spus Rorsted.
Acest lucru s-a întâmplat după ce unii consumatori chinezi din continent au început să boicoteze brandurile internaționale care au luat atitudine împotriva tratamentului uneia dintre minoritățile etnice ale Chinei în regiunea Xinjiang, unde se găsesc numeroase plantații de bumbac.
Etnicii uiguri, care locuiesc în cea mai mare parte în vestul Chinei, au fost identificați de Națiunile Unite, Statele Unite, Regatul Unit și alții ca un grup reprimat.
La începutul acestui an, Canada, Marea Britanie și SUA au emis o declarație comună exprimând „îngrijorarea profundă și continuă” cu privire la munca forțată, detenția în masă în lagărele de internare și alte abuzuri grave comise împotriva uigurilor din Xinjiang. În martie, Uniunea Europeană a impus sancțiuni oficialilor chinezi, potrivit cărora este responsabilă pentru abuzurile împotriva uigurilor.
Ministerul de externe al Chinei a caracterizat astfel de afirmații drept „minciuni rău intenționate” menite să „spurce China” și „să frustreze dezvoltarea Chinei”.
Adidas a spus anterior că are o „abordare de toleranță zero la sclavie și la traficul de persoane”.