Închide

Americanii nu glumesc. Două treimi din forța de muncă, obligată la vaccinare până în 4 ianuarie

Avatar
Vaccinare

Foto: Al Jazzeera

Timp de citire: 2 minute
Zeci de milioane de salariaţi americani sunt obligaţi să se vaccineze împotriva covid-19 până la 4 ianuarie, iar altfel sunt obligaţi să se testeze cu mare regularitate, a anunţat joi administraţia preşedintelui Joe Biden, relatează Reuters.

Această vaccinare obligatorie vizează angajaţii întreprinderilor cu peste 100 de muncitori, lucrătorii din domeniul medical şi salariaţii subcontractanţilor agenţiilor federale. Și este una dintre măsurile cele mai radicale adoptate de către Guvernul american într-o încercare de a controla epidemia, care subminează economia.

”Există acelaşi termen-limită corent pentru aceste trei categorii, la 4 ianuarie 2022”, data la care angajaţii este necesar fie să fi fost vaccinaţi cu ultima doză de vaccin, fie să înceapă să se testeze cel puţin o dată pe săptămână, a anunţat joi un oficial american de rang înalt.

Preşedintele american Joe Biden a anunţat această măsură – care vizează peste două treimi din forţa de muncă din Statele Unite -, într-un discurs pe care l-a susţinut la Casa Albă.

În opinia sa, acest lucru înseamnă ”să se dea pagina” noului coronavirus şi o strângere a şurubului împotriva milioaneor de americani care refuză în continuare să se vaccineze.

Mai multe întreprinderi – inclusiv gigantul cărnii Tyson Foods sau compania aerană United Airlines – au pregătit deja terenul, prin impunerea încă de la sfârşitul lui septembrie a acestor obiligaţii angajaţilor lor.

Ultimul gigant care a făcut acest lucru – constructorul de automobile Ford – a cerut celor 32.000 de angajaţi ai săi să se vaccineze până la 8 decembrie, mai puţin dacă prezintă scutiri religioase sau medicale, potrivit presei americane.

Opoziția republicană denunță o dictatură

Însă în ţara libertăţilor individuale, această măsură a provocat furia în rândul opoziţiei republicane, care denunţă o ”dictatură”.

”În realitate, vaccinarea obligatorie funcţionează”, respinge aceste critici oficialul de rang înalt citat, care preconizează că aceasta ”va conduce la vaccinarea a milioane de americani, la protejarea muncitorilor, la salvarea unor vieţi, la consolidarea economiei noastre şi va contribui la accelerarea ieşirii noastre din pandemie”.

Pandemia covid-19, alimentată din vară de varianta indiană (delta), a ucis deja 750.000 de oameni în Statele Unite.

Preşedintele american, ales la conducerea primei puteri economice mondiale în urmă cu exact un an de zile, a făcut din lupta împotriva covid-19 unul dintre semnele distinctive ale preşedinţiei sale.

Însă uriaşa campanie de vaccinare americană, desfăşurată în mare viteză, şi-a pierdut suflul, ceea ce a condus la creşterea nivelului contaminărilor şi a oprit în parte relansarea economică promisă de către liderul democrat.

Convingerea adulţilor reticenţi să se vaccineze împotriva covid-19 nu este uşoară, cu atât mai mult cu cât mai multe state americane – precum Texasul – au interzis vaccinarea obligatorie pe teritoriile lor.

Un sondaj realizat luna trecută de către Society for Human Resource Management arăta că 90% dintre angajatorii intervievaţi estimau că este dificil să pună în aplicare o astfel de vaccinare obligatorie.

scroll to top