Închide

AMRCR: Comerţul alimentar riscă să fie copleşit de un val nesfârşit de reglementări excesive

Avatar
grocery store, market, supermarket

Fotografie de ccipeggy pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Comerţul alimentar riscă să fie copleşit de un val nesfârşit de reglementări excesive şi nejustificate odată cu transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene (633 UTP) al cărui text a fost modificat substanţial, susţin reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR), într-un comunicat de presă.

“Un val nesfârşit de reglementări excesive şi nejustificate, care se adaugă la creşterile inflaţioniste din zona energiei şi provocărilor geostrategice, este aproape să copleşească desfăşurarea comerţului alimentar, deşi acesta a funcţionat cu succes în perioada dificilă a pandemiei. Invocându-se transpunerea în legislaţia naţională a unei Directive europene (633 UTP), sunt aproape de a fi transformate în lege, în cadrul circuitului parlamentar, prevederi care denaturează scopul Directivei fiind susceptibile de a afecta concurenţa, încălcând legi naţionale importante şi chiar prevederi constituţionale”, transmite sursa citată

Potrivit sursei citate, textul Directivei este modificat substanţial şi pare dedicat numai pentru o mică parte din ceea ce înseamnă întregul ansamblu economic format din fermieri/procesatori/producători/ retaileri/consumatori.

În opinia acestora, produsele agroalimentare româneşti sunt deja, prezente pe scară largă, susţinute şi promovate în toate lanţurile de retail, în multe dintre ele ajungând la 95-100% din game, în sezon.

Asociaţia mai subliniază că textul Directivei – aşa cum a fost el conceput de legiuitorul european, incriminează deja practici comerciale care au fost declarate neloiale, interzicându-le în mod expres şi pentru a căror nerespectare sunt prevăzute sancţiuni extrem de ridicate.

Directiva 633 UTP a fost adoptată de Uniunea Europeană în 2019, chiar în perioada când România deţinea preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

“Deşi a coordonat respectivele lucrări la nivel comunitar, când a venit timpul transpunerii, în România s-a ajuns la concluzia că este absolut normal ca la mai puţin de doi ani distanţă să fie adoptată o variantă fundamental diferită faţă de cea agreată împreună cu celelalte 26 de state, fără nicio justificare, fie ea şi minimală, a acestei schimbări radicale de poziţie”, precizează AMRCR în comunicat.

În acest sens se ajunge ca proiectul de lege să modifice acte fundamentale din legislaţia naţională, printre care Codul Fiscal, Codul Civil, Codul de procedură civilă prin instituirea unor proceduri ad-hoc de judecată şi, nu în ultimul rând, articole din Constituţie precum cele care garantează libertatea economică, economia de piaţă şi exerciţiul unor drepturi şi libertăţi, susţin reprezentanţii retailerilor.

De asemenea, actul comercial nu îl va mai avea în centrul său pe consumator deoarece există riscul de a i se limita posibilitatea de a alege între un număr cât mai mare de sortimente şi varietăţi de produse de calitate iar accesul la mărci alimentare, în care s-au investit foarte multe resurse, inovaţie şi logistică, va fi restricţionat şi va începe treptat să fie tot mai dificil şi mai costisitor.

În acest context, asociaţia a lansat un apel către Parlament, Guvern şi Preşedinţie pentru a înţelege că în actualul context economic, social şi geostrategic, sectorul de comerţ cu produse alimentare, care a funcţionat cu succes în perioada extrem de dificilă a pandemiei, se confruntă cu provocări suplimentare fără precedent şi riscă sa fie puternic afectat de “tăvălugul legislativ în desfăşurare”.

Pe de altă parte, Marile Reţele Comerciale din România au reiterat că vor asigura stocurile de alimente şi aprovizionarea ritmică a magazinelor şi vor continua să ofere consumatorilor din România produse de calitate la preţuri competitive şi stabilitate angajaţilor.

scroll to top