Închide

ANALIZĂ Bloomberg: Când benzina, uleiul și energia se scumpesc, biletele la Coldplay se ieftinesc

Avatar
Coldplay

Foto: Facebook Coldplay

Timp de citire: 3 minute

Odată cu creșterea vertiginoasă a prețurilor la petrol, ouă și hoteluri, Coldplay a mers în direcția opusă. Trupa percepe o medie de 77,80 de dolari per bilet la ultimul lor turneu, ceea ce este cu cel puțin 25% mai puțin decât orice alt grup din top 10 formații de succes. Niciunul dintre ceilalți nu vin sub 100 USD, notează Bloomberg într-o analiză despre mult-iubita trupă pop-rock.

Prețul mediu al biletului la un concert Coldplay este mai puțin de jumătate din ceea ce costă să-l vezi pe Bad Bunny, care este cel mai bine vândut interpret din turnee până acum anul acesta. Este chiar mai ieftin decât ceea ce a perceput Coldplay acum cinci sau șase ani.

„Coldplay, în special, a fost întotdeauna o trupă care știe foarte bine prețurile biletelor, care percepe în mod obișnuit mai puțin decât ar putea cere”, a declarat Ray Waddell, președintele Media la Oak View Group, care deține publicația Pollstar din industria concertelor.

Accesibilitatea relativă a fost bună pentru afaceri. În lunile martie și aprilie, Coldplay a vândut mai multe bilete decât orice altă trupă, epuizând stadioane în 11 staționări din Costa Rica, Mexic și Republica Dominicană. Pe parcurs, trupa a încasat aproximativ 40 de milioane de dolari, mai mult decât oricine, în afară de Bad Bunny.

Vânzările de concerte au împins Coldplay în top 10 al Pop Star Power Rankings creat de Bloomberg pentru lunile martie și aprilie. Trupa s-a situat între Doja Cat și Olivia Rodrigo.

Popularitate în scădere

În ultimii ani, popularitatea muzicii înregistrate de la Coldplay a scăzut. Trupa a vândut cel puțin 10 milioane de copii ale primelor sale patru albume și mai mult de 3 milioane din următoarele câteva. Dar nu s-a apropiat de aceste cifre cu „Everyday Life”, lansat în 2019, sau „Music of the Spheres”, care a apărut anul trecut.

Chiar și așa, cererea de a vedea spectacolele live ale trupei a crescut. Ultimul turneu al lui Coldplay a încasat aproape 500 de milioane de dolari în 2016 și 2017. A fost al treilea cel mai bine vândut turneu în ambii ani, depășind artiști ca Paul McCartney și Garth Brooks.

Muzica celor de la Coldplay îi atrage în continuare pe cei îndrăgostiți de primele hituri ale trupei de la finalul anilor 90 și debutul anilor 2000, mulți dintre ei fiind acum între 40 și 50 de ani. Dar vin și fani tineri din urmă.

„Au un catalog uriaș care atrage o gamă largă de oameni”, a spus Larry Webman, agentul lor la Wasserman Music.

Trupa poate cânta un întreg spectacol cu piese de succes și încă le rămân câteva dintre clasicele lor rămase necântate. În anii de când Coldplay a luat drumul concertelor, prețul acestora a urcat cu aproximativ 9%, potrivit Pollstar. Costul în creștere al benzinei și al personalului din turnee a împins unele trupe să flirteze cu un preț mediu al biletului de 200 de dolari. Dar în timp ce își planifica turneul actual, Coldplay a decis să mențină prețurile aproximativ aceleași ca atunci când a ieșit ultima dată pe drumuri, în parte, din cauza incertitudinii Covid, a spus Webman.

Vedete contemporane în deschiderea maturilor Coldplay

Trupa nu știa cine s-ar simți confortabil să vină la un spectacol cu ​​50.000 de străini. Pentru a se asigura că nu au probleme cu vânzarea biletelor, au intrat după un act de deschidere puternic. H.E.R., cântăreața-compozitor superpremiată, face deschiderea pentru Coldplay în cea mai mare parte a acestui turneu.

Oferirea de bilete la prețuri mai mici permite, de asemenea, Coldplay să vândă stadioane întregi. Este una dintre singurele trupe de turneu care permormează în acest moment pe stadioane de fotbal care pot găzdui până la 70.000 de persoane. Cu cât audiența este mai mare, cu atât mai multă marfă este vândută.

„Aceasta este una dintre cele mai mari trupe din lume. Ei s-au poziționat mai jos și-au dat seama cum să stabilească prețul pentru publicul lor. Și tot vor să atragă noi fani.”, a conchis Waddell.

scroll to top