Închide

Analiză Eset: NFT-urile, între investiţiile ”la modă” şi pericolul din mediul online

Avatar
nft, non-fungible token, typography

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Tendinţele în materie de tehnologie au migrat, încetul cu încetul, şi către zona de obţinere de beneficii financiare legale, iar unul dintre cele mai “la modă” şi noi tipuri de investiţii se numeşte NFT (Non-Fungible Token), arată o analiză Eset, citată de Agerpres.

Experţii în securitate cibernetică ai Eset au explicat, pe larg, într-un material postat pe blogul din România al companiei, ce înseamnă NFT, ce forme de câştig îi pot aduce celui care deţine un astfel de token şi, mai ales, cum trebuie să ne ferim de pericolele din spaţiul cibernetic când vine vorba despre tranzacţionare.

Astfel, token-urile nefungibile sau NFT-urile sunt instrumente unice stocate pe un blockchain, o formă de registru digital, şi nu pot fi modificate sau înlocuite cu un alt token.

“NFT-urile sunt unice, ca o carte de tranzacţionare unică, şi sunt tranzacţionate între utilizatori pe un blockchain public. Printre tipurile obişnuite de NFT-uri se numără fişierele digitale, precum lucrările de artă şi înregistrările video sau audio, dar ele pot reprezenta mult mai mult de atât. Operele de artă tradiţionale, precum picturile, sunt valoroase tocmai pentru că sunt unice, în timp ce fişierele digitale pot fi duplicate uşor şi la nesfârşit. Acest lucru este valabil şi pentru NFT-uri (ele oferă doar dovada proprietăţii), iar diferenţa este că prin NFT-uri lucrările de artă pot fi ‘tokenizate’ pentru a crea un certificat digital de proprietate care poate fi apoi cumpărat şi vândut. Spre exemplu, cu marketingul potrivit, un GIF poate ajunge să coste sute de mii de dolari. Majoritatea NFT-urilor vor fi vândute iniţial pentru câţiva bănuţi, dar unele pot ajunge să valoreze sume extrem de mari. Cel mai scump NFT de până acum este un colaj digital de imagini care s-a vândut cu aproape 70 de milioane de dolari anul trecut”, explică specialistul Eset, Jack Moore.

Cu toate acestea, asemenea câştiguri nu pot fi în niciun caz garantate.

“De obicei, fondatorii platformelor utilizate pentru NFT-uri sunt adevăraţii câştigători. Marketplace-uri precum OpenSea (care este ca eBay-ul lumii NFT) au explodat în popularitate şi, în ciuda interesului aparent în scădere pentru NFT-uri ca obiecte de colecţie digitale, mulţi cred însă că piaţa va creşte exponenţial în următorul deceniu”, notează expertul.

Concret, în mediul online, un risc permanent este criminalitatea cibernetică, iar hackerii se pot adapta rapid la o tehnologie sau o tendinţă nouă, înainte ca publicul să fie pe deplin educat şi conştient de ceea ce implică această nouă direcţie.

scroll to top