Aproape 1/2 dintre români nu reușesc să își asigure o hrană adecvată. În UE, doar bulgarii stau mai prost
Procentul europenilor care nu reușesc să își asigure o masă adecvată a crescut anul trecut cu un punct procentual față de 2021, până la 8,3%, arată datele publicate luni de Biroul European de Statistică – Eurostat. Potrivit metodologiei folosite, în această categorie intră persoanele care nu își permit o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile.
În plus, luând în considerare persoanele expuse riscului de sărăcie, în 2022 ponderea acestora la nivelul UE a fost de 19,7%, cu 2,2 puncte procentuale mai mare decât în 2021 (17,5%).
Cea mai mare pondere a persoanelor aflate în risc de sărăcie care nu-și pot permite o masă adecvată a fost înregistrată în Bulgaria (44,6%), urmată de România (43,0%) și Slovacia (40,5%).
La polul opus, cea mai mică pondere a fost înregistrată în Irlanda (5,0%), urmată de Luxemburg (5,1%) și Cipru (5,6%).

Procentul din populația UE și a statelor membre ale UE care nu își permit o masă care să conțină carne, pește sau un echivalent vegetarian la fiecare două zile. Sursa: Eurostat.
Posibilitatea de a-și permite o masă cu carne, pește sau echivalent vegetarian la fiecare două zile se numără printre elementele luate în calcul, la nivelul gospodăriei, pentru a estima rata de deprivare materială și socială severă. Acesta este unul dintre indicatorii principali ai Pilonului European al Drepturilor Sociale – Tabloul de bord social al indicatorilor, precizează Eurostat.
Capacitatea de a-și permite o masă adecvată face parte, de asemenea, din Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD). Cel de-al doilea obiectiv “Foamete zero” (ODD 2) urmărește eradicarea foametei și a tuturor formelor de malnutriție, asigurând în același timp accesul la o alimentație sigură, nutritivă și adecvată.