Închide

Armament german destinat Ucrainei, blocat de ”neutralitatea” Elveției. Care sunt explicațiile?

Avatar
Marder Light Tank

Blindat german Marder. Sursa foto: www.Military-Today.com.

Timp de citire: 2 minute

Germania a intenționat să re-exporte blindate Marder, produse de compania autohtonă Rheinmetall, însă operațiunea a fost blocată de Elveția, întrucât blindatele utilizează muniție produsă de această țară, potrivit unei informații publicate în premieră de săptămânalul elvețian Sonntags Zeitung.

Ministerul Economiei de la Berna a confirmat duminică agenţiei de presă Keystone-ATS că a refuzat cererea de re-export primită din partea Germaniei, invocând neutralitatea Elveţiei şi “criteriile imperative ale legislaţiei privind materialul de război”.

Conform legislaţiei elveţiene, o astfel de livrare este imposibilă din punct de vedere legal, exporturile către ţări implicate în conflicte interne sau internaţionale intense şi de lungă durată fiind interzise, scrie Agerpres.

Ministerul subliniază de asemenea că Elveţia cere, în principiu, o declaraţie de nereexportare a materialului de război, când o ţară se angajează să nu transmită material de război primit din Elveţia fără acordul ei prealabil. Aceasta este o practică comună în rândul ţărilor exportatoare de materiale de război pentru a menţine un anumit control asupra produselor sensibile.

Potrivit Sonntagszeitung, mai multe voci influente din Germania – al cărei cancelar Olaf Scholz este acuzat că se arată prea timorat în sprijinul său pentru Ucraina – critică Elveţia, văzută responsabilă de faptul că Germania nu poate livra Ucrainei blindatele Marder. Aceste blindate ar urma să fie echipate cu muniţie din Elveţia, potrivit ziarului.

Referitor la faptul că muniţia elveţiană pentru arme blindate, provenind de exemplu din Marea Britanie, ajunge totuşi în Ucraina, Ministerul Economiei precizează că trebuie să se facă distincţia exportului materialului de război încheiat cu state şi subcontractarea pieselor de schimb şi modulelor către firme private. În acest din urmă caz, nu este necesară o declaraţie de nereexportare.

Potrivit ziarului german Welt am Sonntag, cancelarul german ar trebui să-şi anunţe în următoarele zile deciziile privind vânzarea de către grupul german de armament Rheinmetall unui grup de 100 de astfel de vehicule.

Guvernul federal german a refuzat să comenteze această informaţie.

Potrivit Ministerului Economiei elveţian, cazul Regatului Unit şi al elementelor livrate de Elveţia pentru armele antitanc NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon) care au fost furnizate în masă armatei ucrainene este distinct.

Decizia de a exporta aceste arme antitanc şi modulele elveţiene care le compun revine în exclusivitate autorităţilor britanice, a indicat ministerul.

scroll to top