Închide

Auditorii UE: Politica UE de impozitare a energiei contrazice obiectivele climatice

Avatar
power plant, air pollution, coal-fired power station

Fotografie de catazul pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Impozitarea energiei, politicile de tarifare a carbonului și subvențiile pentru combustibilii fosili trebuie aliniate mai strâns dacă Uniunea Europeană dorește să-și atingă obiectivele climatice pentru 2030, au declarat auditorii UE într-un nou raport publicat luni, 31 ianuarie, potrivit Euractiv.

Conform actualei directive a UE privind impozitarea energiei, sursele de energie poluante precum cărbunele pot avea un avantaj fiscal în comparație cu cele mai eficiente din punct de vedere al emisiilor de carbon, potrivit raportului Curții de Conturi Europene (ECA).

„De exemplu, cărbunele este impozitat mai puțin decât gazul natural, iar unii combustibili fosili sunt impozitați semnificativ mai puțin decât electricitatea”, a spus ECA într-un comunicat.

În medie, cărbunele este impozitat cu 2,9 EUR pe megawat oră, în timp ce gazul natural este impozitat cu 7 EUR/MWh. Energia electrică, prin comparație, este impozitată cu 32,1 €/MWh, conform raportului.

În plus, subvențiile pentru combustibilii fosili – cum ar fi taxele reduse pe benzină și motorină – au rămas constante în ultimul deceniu, în ciuda angajamentelor Comisiei Europene și ale unor state membre ale UE de a le elimina treptat.

În ansamblu, subvențiile pentru combustibilii fosili se ridică la peste 55 de miliarde de euro pe an, iar 15 state membre ale UE cheltuiesc mai mult pentru subvențiile pentru combustibili fosili decât pentru subvențiile pentru energie regenerabilă, au remarcat auditorii – o cifră care nu ține cont de sprijinul financiar acordat gospodăriilor sărace în timpul crizei energiei.

Întrucât Uniunea Europeană își propune să-și reducă la jumătate emisiile de gaze cu efect de seră până la sfârșitul deceniului, acest tip de discrepanță nu poate fi lăsat să continue, avertizează ei.

Comisia Europeană recunoaște acest lucru. În iulie anul trecut, a depus o revizuire a directivei UE privind impozitarea energiei, care stabilește cote minime de impozitare pentru energie, inclusiv combustibili de transport și electricitate.

Directiva a fost actualizată ultima dată în urmă cu aproape 20 de ani și acum este „complet desincronizată cu ambiția noastră climatică”, a recunoscut comisarul UE pentru economie, Paolo Gentiloni, când a dezvăluit propunerea în iulie anul trecut.

Potrivit Comisiei, directiva revizuită urmărește să promoveze „asumarea energiei electrice și a combustibililor alternativi”, cum ar fi hidrogenul regenerabil, combustibilii sintetici și biocombustibilii avansați.

Partea centrală a reformei este o propunere de a muta sistemul de impozitare la nivelul UE bazat pe volum – sau euro pe litru – la un sistem de impozitare bazat pe conținutul energetic sau gigajouli.

„Încercăm să încurajăm utilizarea biocombustibililor, așa că, prin trecerea la o bază de impozitare în funcție de conținutul energetic, corectăm acest avantaj ascuns pentru combustibilii fosili”, a explicat un oficial al UE.

Acest lucru se datorează faptului că un litru de biocombustibil are de obicei un conținut de energie mai mic decât benzina sau motorina, chiar dacă se aplică aceeași cotă de impozitare.

Revizuirea Directivei privind impozitarea energiei va fi totuși dificilă din punct de vedere politic, deoarece necesită unanimitate între statele membre ale UE, ceea ce înseamnă că o singură țară din UE poate să se opună reformei.

Și unii și-au exprimat deja rezerve. Republica Cehă, de exemplu, a avertizat împotriva consecințelor sociale ale unei treceri bruște către o impozitare mai ecologică.

„Republica Cehă refuză orice propunere care ar putea duce la prețuri mai mari la produsele energetice și la electricitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe ceh pentru EURACTIV.cz în decembrie. „Există amenințarea unei rezistențe masive dacă venim cu aceste propuneri prea energic și dacă încercăm să le implementăm rapid în realitatea economică”, a adăugat Ondřej Kovařík, europarlamentar ceh din grupul centrist Renew Europe din Parlamentul European.

Îngrijorările cehe se explică prin sumele pe care gospodăriile le cheltuiesc pentru încălzire și combustibili de transport. Pentru cei mai săraci din Cehia și Slovacia, cheltuielile cu energia pot reprezenta mai mult de 20% din veniturile lor, au observat auditorii UE.

Raportul a subliniat, de asemenea, protestele „Vestelor Galbene” din 2018, din Franța, ca o poveste de avertizare, menționând că mișcarea a fost declanșată de o taxă pe carbon, care a crescut prețul benzinei și motorinei cu 0,10 EUR la pompă.

Pentru a atenua riscul de respingere a reformelor fiscale, auditorii au indicat o serie de soluții, precum „reducerea altor taxe” sau „aplicarea măsurilor de redistribuire”, precum compensarea celor mai afectate gospodării.

„Principala provocare, în opinia noastră, este modul în care consolidăm legăturile dintre măsurile de reglementare și cele financiare și găsim mixul potrivit între acestea două”, a declarat Viorel Ştefan, membru al Curții de Conturi Europene responsabil de revizuire.

Un alt obstacol în calea reformei este Polonia, care a amenințat că spune „veto asupra tuturor chestiunilor care necesită unanimitate în UE”, atâta timp cât Comisia nu eliberează plăți către Varșovia, care sunt reținute din cauza unei dispute în curs privind independența judecătorilor Poloniei.

De asemenea, Polonia a avertizat împotriva reformelor ecologice propuse de UE în general, spunând că acestea riscă să aibă un impact disproporționat asupra celor mai sărace gospodării din UE în contextul actual al prețurilor ridicate la energie.

scroll to top