Închide

Australia își revizuiește din temelii politica de imigrare: ”Costurile erau mai mari ca beneficiile”

Avatar
Sydney Opera House, Australia

Fotografie de Colton Jones pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Australia va renunța complet, în curând, la sistemul de acordare a așa-numitelor ”vize de aur”, acordate până acum persoanelor care investesc sume de peste 5 milioane de dolari australieni pe teritoriul țării. Sistemul a fost pus deocamdată pe pauză, iar măsura face parte dintr-o revizuire completă a politicii de imigrație, menită să atragă mai mulți migranți cu grade înalte de calificare profesională, transmite publicația Bloomberg.

Depunerea de cereri în cadrul sistemului de acordare a ”vizelor de aur” pentru așa-numiții ”investitori semnificativi” au fost oprite, a anunțat luni ministra Afacerilor Interne din guvernul Australiei, Clare O’Neil. Ea a adăugat că ”vizele de aur” reprezintă doar unul dintre ”multiplele aspecte” ale sistemului de imigrație pe care guvernul intenționează să le modifice, pentru ”a crea un sistem care să ofere rezultate pozitive pentru țara noastră”.

Sistemele de vize pentru investitori, similare cu cel din Australia, a fost criticat îndelung în întreaga lume, pe fondul acuzațiilor conform cărora au fost utilizate în mod excesiv și abuziv de oameni bogați din diverse țări ale lumii, fără să aducă beneficii concrete sau pe măsură țărilor adoptive.

Una dintre principalele critici era legată de faptul că fondurile investitorilor sunt direcționate adesea în imobiliare sau în active financiare neproductive, mai degrabă decât în zonele productive ale economiei:

”Sunt ani de zile de când ne-a fost evident tuturor că această viză nu oferă țării noastre ceea ce țara și economia au nevoie de la un sistem de migrație eficient”, a declarat O’Neil, citată într-un comunicat al Executivului.

Guvernul laburist de centru-stânga din Australia a făcut publică în luna decembrie o nouă strategie de imigrare, menită să reducă noile cereri de imigrare la nivelurile de dinaintea pandemiei de Covid-19. Printre cele mai importante puncte ale strategiei se numără limitarea valului de cereri de vize de studiu și o mai mare atenție acordată migranților cu calificări profesionale valoroase, pentru a satisface nevoile tot mai stringente din economie și din piața muncii.

Redeschiderea granițelor după ridicarea restricțiilor legate de pandemia de Covid-19 a făcut ca Australia să înregistreze niveluri excepționale ale cererilor din partea imigranților. Între iulie 2022 și iunie 2023, au intrat în țară peste 500.000 de persoane, la o populație totală estimată la 25,9 de milioane de locuitori la nivelul anului 2021. Previziunile arată că populația țării ar putea să ajungă la 27 de milioane de locuitori până la finalul acestui an, în condițiile actualului ritm de creștere.

Clare O’Neil, care deține portofoliul Afacerilor Interne de la mijlocul anului 2022, semnala încă din primele zile ale mandatului anumite planuri de revizuire a sistemului de acordare a vizelor, spunând că nu vede motive pentru a păstra în continuare regulile speciale de care se bucură imigranții bogați:

”În realitate, sistemul ăsta ne costă mai mult decât produce, în medie pentru fiecare persoană, pentru că beneficiarii sunt, în general, oameni care vin aici într-o etapă destul de târzie a vieții lor, adesea la sfârșitul carierelor în afaceri. Practic, vin în Australia pentru a se stabili într-un loc liniștit, unde să-și trăiască bine pensia”, spunea ea la acea vreme.

Viza acordată de Australia ”investitorilor semnificativi” a fost criticată aspru și de think tank-ul Institutului Grattan din Australia. Un raport al acestuia din septembrie 2022 arăta că sistemul a produs venituri fiscale reduse pentru bugetul federal. Mai mult, serviciile sociale de care s-au bucurat cei nou veniți au costat sume importante de la buget, așa încât beneficiile sistemului au rămas cu mult în urma costurilor.

scroll to top