Avem peste 200 de secretari de stat, cu salarii de peste 2000 € ! Cum a explodat numărul lor?
România a ajuns să aibă 200 de secretari de stat, de patru ori mai mulți decât în 2010, iar numărul lor va crește în condițiile în care numirile sunt strict politice, ambele mari partide – PSD și PNL – sunt la guvernare și conducerile ambelor formațiuni vor să-și asigure susținerea filialelor din teritoriu în perspectiva lui 2024 – an cu patru rânduri de alegeri.
În 2010, la ieșirea din criză și a PSD de la Guvernare, Emil Boc făcea prima reformă a secretarilor de stat, iar din 100 mai rămâneau 50. De atunci, numărul lor a tot crescut, iar acum Europa Liberă a constatat că sunt peste 200 de secretari de stat, directori sau membri în consiliile de administrație cu rang de secretar de stat, ori persoane din conducerea serviciilor de informații care au și ele rang de secretar de stat.
Numirile sunt de cele mai multe ori politice, iar secretarii de stat sunt strâns legați de organizațiile județene ale partidelor din care vin. Organizația îi trimite la centru, iar oamenii din teritoriu sunt mulțumiți că unul de-ai lor a ajuns la București „pe cai mari”. În schimb, organizația devine loială și umblă apoi să adune voturi.
„Cu cât ne îndepărtăm de alegeri, numărul de secretari de stat se înmulțește pentru că presiunile organizațiilor locale ale partidelor cresc și, crescând această presiune, prim-miniștrii, interesați să aibă sprijinul organizațiilor locale, vor face aceste concesii. Când la mijloc e o coaliție de partide mari, nevoia de multe posturi, ca să mulțumești pe toată lumea, crește”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu, pentru Europa Liberă.
Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor și cel al Fondurilor Europene au cei mai mulți secretari de stat – câte șapte.
Sorin Grindeanu (PSD) este ministrul cu cei mai mulți secretari de stat. Are doi la cabinetul de vicepremier – pe colegii de partid Sorinel Vrăjitoru și Florin Manole, și alți șapte secretari de stat la Ministerul Transporturilor. Vrăjitoru și Manole sunt foști deputați PSD care nu au mai prins loc în Parlament la alegerile trecute. Din cei șapte secretari de stat de la minister, trei sunt de la PSD, trei de la PNL și unul de la UDMR.
În capătul opus al clasamentului e Ministerul Apărării, care are doar doi secretari de stat. Iar explicația e simplă: structura ministerului este stabilită prin lege organică, iar pentru modificarea ei ar trebui ca proiectul să treacă prin Parlament.
Europa Liberă mai explică faptul că secretarul de stat e demnitar, iar funcția vine cu o serie de avantaje:
- Are dreptul să își angajeze până la cinci consilieri, intrați în aparatul de stat fără concurs;
- Primește mașină cu șofer;
- Are dreptul să ceară locuință de la RAPPS iar, dacă nu primește, i se decontează cheltuielile, dacă nu este din București;
- Poate avea o sumă de protocol la dispoziție;
- Are un salariu brut de aproximativ 19.000 de lei.