Închide

Averile superbogaților Chinei au scăzut pe fondul încetinirii economiei. Cine a pierdut cel mai mult?

Avatar
Jack Ma China Us Clean Communism

foto: qz.com

Timp de citire: 2 minute

Averile superbogaților din China au scăzut cu cele mai mari sume din ultimele două decenii, în condițiile în care războiul dintre Rusia și Ucraina, măsurile Beijingului de zero-Covid și scăderea piețelor bursiere locale au afectat averile, potrivit unei liste anuale a bogaților, citată de The Guardian.

Lista Hurun Rich, care clasifică cei mai bogați oameni din China cu o avere netă minimă de 5 miliarde de yuani (690 de milioane de dolari), a indicat că doar 1.305 persoane au atins pragul în acest an, în scădere cu 11% față de anul trecut. Averea lor totală a fost de 3,5 mld. dolari, în scădere cu 18% față de anul trecut.

Numărul persoanelor cu 10 miliarde de dolari sau mai mult a scăzut cu 29, iar numărul miliardarilor, în dolari americani, a scăzut cu 239 în acest an, potrivit listei.

“Anul acesta s-a înregistrat cea mai mare scădere în Hurun China Rich List din ultimii 24 de ani”, a declarat Rupert Hoogewerf, președinte și cercetător șef al Hurun Report, care întocmește lista.

Perspectivele economice globale au fost puternic afectate de războiul din Ucraina și de încetinirea creșterii economice în China, care, la rândul ei, a fost exacerbată de politicile ultra-stricte anti-Covid ale țării și de o prăbușire prelungită a pieței imobiliare.

Fondul Monetar Internațional estimează că economia Chinei va crește cu doar 3,2% în 2022, ceea ce ar fi cel mai lent ritm din anii 1980, excluzând ritmul de 2,4% afectat de Covid în 2020.

O reprimare de doi ani a reglementărilor care a afectat cele mai mari nume din domeniul tehnologiei din China, precum Alibaba Group și Tencent Holdings, precum și îngrijorările că președintele Xi Jinping va sacrifica creșterea economică în favoarea ideologiei, au cântărit, de asemenea, încrederea investitorilor, iar bursele din Hong Kong și din China continentală s-au prăbușit în ultimele săptămâni.

Zhong Shanshan, ale cărui companii listate la bursă includ îmbuteliatorul de apă Nongfu Spring și dezvoltatorul de vaccinuri Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise, a ocupat primul loc pe listă pentru al doilea an consecutiv, cu o avere care a crescut cu 17%, ajungând la 65 de miliarde de dolari.

Fondatorul ByteDance, care deține TikTok, Zhang Yiming, a ocupat locul al doilea, dar și-a văzut averea scăzând cu 28%, la 35 de miliarde de dolari, din cauza scăderii evaluării ByteDance. Pe locul al treilea s-a clasat Zeng Yuqun, președintele gigantului în domeniul bateriilor CATL.

Yang Huiyan, femeia de afaceri din spatele Country Garden Holdings, care, la fel ca mulți alți dezvoltatori chinezi, s-a confruntat cu probleme legate de datorii, și-a văzut averea scăzând cu 15,7 miliarde de dolari, cea mai mare scădere de pe lista din 2022.

Fondatorul Tencent, Pony Ma, a înregistrat a doua cea mai mare reducere, scăzând cu 14,6 miliarde de dolari pe fondul scăderii prețurilor acțiunilor din domeniul tehnologiei, ocupând locul cinci pe listă.

Fondatorul Alibaba, Jack Ma și familia sa au coborât patru locuri, ajungând pe locul nouă.

scroll to top