Avertisment dur din partea CE: Problemele Europei cu drogurile sintetice ar putea fi abia la început
Uniunea Europeană va trebui să se pregătească să înfrunte un adevărat ”val de fentanil”, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, a atras atenția comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson. Comentariile sale vin în urma unui avertisment al secretarului de stat american, Antony Blinken, potrivit căruia Europa fie are o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând, scrie publicația Politico, citată de CaleaEuropeană.ro.
Fentanilul este răspunzător pentru zeci de mii de decese în Statele Unite în fiecare an.
În cadrul unui eveniment desfășurat în paralel cu Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite privind amenințările la adresa sănătății și securității reprezentate de drogurile sintetice, Biden a îndemnat aliații să ia în serios amenințările cauzate de fentanil, a declarat Johansson.
”Când am vorbit cu secretarul Blinken, el a spus așa despre drogurile sintetice: «Ori este o problemă pe care o aveți, pe care nu știți că o aveți, ori este o problemă pe care o veți avea»”, a spus Johansson într-un interviu acordat pentru Politico.
Statele Unite vor să acționeze ca un gardian, a completat oficialul european, ”pentru ca alții să nu aibă aceeași problemă ca și ei”.
Fentanilul și alte droguri sintetice nu reprezintă însă cea mai mare preocupare a Uniunii Europene, a completat Johansson, canabisul fiind cel mai consumat drog, iar cocaina fiind drogul al cărui consum crește cel mai rapid.
Dar, spre deosebire de SUA, unde drogurile sintetice sunt introduse ilegal din țări precum Mexic, Europa are capacitatea de laborator de a produce droguri sintetice, ceea ce ar putea declanșa rapid o criză, a spus Johansson.
”Capacitatea de a produce fentanil în UE este aici, o avem. Asta înseamnă, bineînțeles, că în momentul în care decid să înceapă să facă asta și cred că există o cerere, ar putea să se declanșeze foarte repede”, a spus Johansson.
În total, 434 de laboratoare pentru obținerea ilicită a drogurilor sintetice au fost desființate în UE în 2021, potrivit Raportului european privind drogurile 2023.
Experții Agenției antidrog a UE au avertizat la începutul acestui an că interzicerea cultivării macului de către talibanii din Afganistan ar putea reduce drastic oferta de heroină în Europa și ar crea posibilitatea unei creșteri a opioidelor sintetice.
”Trebuie să fim foarte vigilenți și foarte pregătiți”, a declarat Johansson.
Potrivit lui Johansson, UE consolidează deja Agenția sa antidrog, care se ocupă atât de aspectele de sănătate, cât și de cele de securitate, oferindu-i ”mult mai multă putere și resurse duble”.
Un plan de acțiune al UE împotriva traficului de droguri, anunțat de președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, în discursul său privind starea Uniunii Europene, va fi lansat până la sfârșitul acestui an.