Închide

Avertisment oficial al CIO: JO de Iarnă de la Beijing ar putea avea loc tot fără spectatori

Avatar
Beijing 2022

Momentul în care ștafeta organizării JO de Iarnă a fost transmisă de la PyeongChang la Beijing, la finalul ediției din 2018. Sursa foto: Beijing2022.

Timp de citire: 2 minute

Jocurile Olimpice de Iarnă din 2022, care sunt programate să aibă loc la Beijing, ar putea să se desfășoare tot fără spectatori, la fel ca actuala ediție a Jocurilor de la Tokyo, a declarat directorul executiv al Comitetului Internațional Olimpic (CIO) Christophe Dubi, într-un interviu pentru Bloomberg.

”Să vedem cum evoluează pandemia la nivel global și, mai ales, în China, apoi vom analiza consecințele participării spectatorilor. Am auzit câțiva sportivi spunând: «Ceea ce contează este că putem concura și ne-am obișnuit să participăm chiar și fără spectatori». Dar, desigur, dacă ar putea să aleagă, ar prefera să fie spectatori”, a spus el joi, în interviul citat.

Organizatorii de la Beijing 2022 nu au transmis încă nimic despre situația spectatorilor străini sau autohtoni și permisiunea acestora de a participa la evenimentele sportive, iar biletele nu au fost încă puse în vânzare.

După o întârziere de un an, organizatorii Jocurilor Olimpice de Vară din 2020 au interzis celor mai mulți spectatori să participe la evenimente, ca o modalitate de a limita răspândirea Covid-19 în Japonia. Participarea publicului la competițiile sportive este extrem de limitată, fiind dedicată, în special, membrilor delegațiilor sau unora dintre oficiali.

Jocurile Olimpice de Iarnă sunt programate să se desfășoare între 4 și 20 februarie 2022.

În prezent, granițele Chinei sunt închise pentru turiștii străini în cele mai multe dintre situații, iar autoritățile încearcă acum să combată un nou focar de infecții în dezvoltare, care numără câteva sute de cazuri noi zilnic, în 15 provincii ale țării.

Situația din China, atât cu privire la Covid-19, cât și la Jocurile Olimpice, este extrem de fluidă.

În urmă cu două săptămâni, șeful comisiei de coordonare a CIO a declarat pentru Reuters că JO de iarnă din 2022 au nevoie de spectatori pentru a avea succes, spunând:

”Am dori să avem din nou comunitatea internațională la Jocuri”.

În interviul acordat Bloomberg, Christophe Dubi a abordat și problema protestelor politice ale sportivilor la Jocurile de la Tokyo, rezultatul unei reguli pe care Comitetul Internațional Olimpic a relaxat-o recent. Aceleași linii directoare și libertăți de expresie ale sportivilor urmează să se aplice și la Beijing, a reiterat el.

”Avem o Cartă Olimpică și un contract de organizare cu orașul-gazdă, în care sunt stabilite condițiile de participare, iar tot ce este în Cartă va fi respectat, garantez asta. În China, condițiile stabilite de CIO vor fi respectate, fără îndoială”, a asigurat Dubi.

scroll to top