Închide

Banca Angliei majorează dobânda de referință pentru prima dată în mai bine de trei ani

Avatar
00183439 1600

foto: rte.ie

Timp de citire: 2 minute

Comitetul de Politică Monetară al băncii centrale a anunțat joi că va majora dobânda de referință de la minimul de 0,1% la 0,25%, fiind prima astfel de schimbare de la începutul pandemiei, transmite Biziday, citând CNN.

Inflația din Regatul Unit a crescut la 5,1% în noiembrie, cel mai ridicat nivel de peste un deceniu, iar analiștii cred că economia țării tinde să devină vulnerabilă odată cu răspândirea tulpinii Omicron. Decembrie ar putea deveni cea mai slabă lună pentru economie din acest an, potrivit estimărilor, iar Banca Angliei se așteaptă ca prețurile să crească în continuare.

“Banca se așteaptă ca inflația să rămână în jurul valorii de 5% în cea mai mare parte a perioadei de iarnă și să ajungă la un vârf de aproximativ 6% în aprilie 2022”, a mai transmis instituția: “Costurile energiei și creșterea salariilor ar putea juca un rol important în avansul inflației anul viitor”.

Economiștii și investitorii se așteptau ca Banca Angliei să majoreze ratele dobânzilor în noiembrie pentru a combate creșterea prețurilor. Totuși, decizia a venit mai târziu decât se așteptau analiștii. Ratele oficiale mai mari ale dobânzilor pot crește costul împrumuturilor pentru firme și persoane fizice, dar pot și să încurajeze oamenii să economisească mai mult, contribuind astfel la reducerea cererii și a inflației.

Cu toate acestea, odată cu inflația de două ori și jumătate peste ținta de 2% a băncii centrale, preocupările legate de prețuri au provocat mai multe îngrijorări cu privire la potențialul variantei Omicron de a deteriora economia.

“Deși varianta Omicron este probabil să influențeze activitatea pe termen scurt, impactul acesteia asupra presiunilor inflaționiste pe termen mediu este neclar în această etapă”, a menționat Banca Angliei.

Cele mai influente bănci centrale din lume au răspuns pandemiei cu eforturi masive de stimulare a economiei, dar abordările lor sunt oarecum diferite. Rezerva Federală a SUA a semnalat deja trei majorări ale ratelor anul viitor, în timp ce se preconizează că Banca Centrală Europeană va menține o politică mai relaxată.

scroll to top