Închide

Banca Națională a Italiei taie avântul cabinetului Meloni și scade prognoza de creștere economică

Avatar
piggy, bank, money

Fotografie de julientromeur pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Economia Italiei va creşte cu 0,7% în acest an şi cu 0,8% anul viitor, a anunţat vineri Banca centrală a Italiei, care şi-a revizuit în jos estimările anterioare făcute în luna iulie şi a avertizat că riscurile interne şi internaţionale sunt orientate în jos, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.

În ultimul său buletin trimestrial, Banca Italiei şi-a revizuit semnificativ prognoza de creştere economică pentru acest an, de la un avans de 1,3% cât estima anterior până la unul de 0,7%, pentru a ţine cont de trimestrul al doilea care a fost neaşteptat de slab, şi când Produsul Intern Brut a scăzut cu 0,4% comparativ cu trimestrul anterior.

De asemenea, prognoza de creştere pentru anul următor a fost revizuită până la 0,8%, de la un avans de 0,9% cât estima anterior.

Această revizuire vine într-un moment în care Guvernul condus de Giorgia Meloni urmează să îşi prezinte luni proiectul de buget pe 2024, după ce luna trecută Executivul de la Roma şi-a majorat ţinta de deficit bugetar pentru acest an şi anul următor.

Pentru moment, Guvernul de la Roma mizează pe o creştere economică de 0,8% în 2023 şi un avans de 1,2% anul următor.

Banca centrală a Italiei subliniază că noile sale previziuni economice sunt supuse unor riscuri orientate în jos care au legătură cu “intensificarea tensiunilor geopolitice, încetinirea economiei chineze şi înăsprirea condiţiilor de creditare în Italia şi zona euro”.

De asemenea, Banca Italiei prognozează că rata medie a inflaţiei, pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum, se va situa la 6,1% în acest an şi la 2,4% în 2024. În acest caz, noile prognoze de inflaţie nu diferă foarte mult faţă de cele făcute în luna iulie, când miza pe o inflaţie de 6% în 2023 şi una de 2,3% în 2024.

scroll to top