Închide

Banca Transilvania – creștere accentuată a bazei de clienți și a operațiunilor în primele 9 luni ale anului

Avatar
Banca Transilvania

Sursa foto: Banca Transilvania.

Timp de citire: 3 minute

Potrivit unui comunicat al BT, “Au fost nouă luni bune pentru Banca Transilvania, în care am crescut şi mai mult volumul operaţiunilor procesate de BT, iar astfel ne-am consolidat leadershipul în piaţă. Dimensiunea şi economiile de scară ne permit să fim o bancă universală, cu o abordare incluzivă şi care oferă toată linia de produse şi servicii – online şi cu numerar – la preţuri reduse pentru clienţi. Lucrăm pentru peste 4 milioane de clienţi, de la persoane fizice, la IMM-uri şi până la corporaţii. Suntem mândri că un jucător local reuşeşte să aducă valoare în economie şi să susţină competitivitatea companiilor. Rămânem prudenţi, având în vedere volatilitatea şi incertitudinea din piaţă, însă suntem optimişti că România îşi poate păstra evoluţia peste media regiunii”, spune Ӧmer Tetik, Director General, Banca Transilvania.

• Rezultatele financiare în primele nouă luni

Profitul net consolidat al Grupului Financiar Banca Transilvania este de 2.291,5 milioane de lei, din care cel al băncii este de 1.859,5 milioane de lei, informează sursa menţionată. Subsidiarele şi participaţiile de capital au contribuit cu 432 milioane de lei la profitabilitatea Grupului BT, conform băncii.

Activele Grupului Financiar Banca Transilvania au crescut până la 157,6 miliarde lei (+12,2% faţă de 31 decembrie 2022), iar creditele nete şi creanţele din leasing au ajuns la 72,6 miliarde lei (+6,75% faţă de 31 decembrie 2022), arată datele comunicatului.

Veniturile operaţionale ale Grupului BT au ajuns la 5,6 miliarde lei (+27,12% an/an), în oglindă cu creşterea volumului de business şi a numărului de tranzacţii procesate, precizează sursa indicată.

Depozitele clienţilor Băncii Transilvania au ajuns la 126,6 miliarde lei (+8,66%), informează BT. Persoanele fizice au economii de 82,7 miliarde lei la BT, iar persoanele juridice, de 43,9 miliarde lei, potrivit sursei citate.

Creditare, tranzacţii şi incluziune financiară

Conform sursei citate, finanţările clienţilor persoane fizice au ajuns la nivel consolidat la 31,9 miliarde lei. Valoarea creditelor acordate a crescut 13% în primele nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă 2022.

Potrivit comunicatului, datele arată că:

Au fost acordate peste 15.700 de credite pentru IMM-uri, în valoare de peste 4 miliarde lei.

• 16 miliarde lei au fost împrumuturile pentru companii, soldul creditelor brute la nivel consolidat ajungând la 35,3 miliarde lei.

• Banca Transilvania a continuat să susţină antreprenorii prin programul IMM Invest: în primele nouă luni ale anului a acordat finanţări de 2,5 miliarde lei.

• BT a ajuns la 5,8 milioane de carduri în portofoliu, din care peste 3 milioane sunt inclusiv carduri digitale în aplicaţiile BT Pay, Apple Pay, Google Pay, Fitbit Pay şi Garmin Pay.

• Numărul plăţilor cu telefonul: +46% în trimestrul trei, faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

• Numărul tranzacţiilor cu cardurile BT: +23% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

• ≈90% dintre clienţi folosesc cel puţin una dintre aplicaţiile BT pentru banking online.

Alte informaţii financiare, potrivit comunicatului BT:

ROE s-a îmbunătăţit faţă de primele nouă luni ale anului trecut şi a ajuns la 25,79%;

• Soldul provizioanelor a crescut cu 7,01%, ajungând la 4,3 miliarde lei, comparativ cu soldul de la finalul anului 2022, când a fost de 4,02 miliarde lei;

• Costul riscului: 0,25%;

• Eficienţa operaţională a băncii, calculată cu un impact anualizat al contribuţiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare şi la Fondul de Rezoluţie: 45,79%;

• Solvabilitatea BT: 22,94%, cu profitul inclus;

• Rata creditelor neperformante, conform indicatorului EBA: 2,22%.

• Dividende în numerar pentru peste 40.000 de acţionari

Conform sursei menţionate, ca urmare a aprobării Adunării Generale a Acţionarilor din septembrie a.c., Banca Transilvania a distribuit la începutul acestei luni dividende în numerar de 902,5 milioane de lei, din rezervele de profit ale anilor 2022 şi 2021.

scroll to top