Închide

BCE atrage atenția asupra perspectivelor sumbre și invită băncile la precauție în privința bonusurilor

Avatar
flagman, human, person

Fotografie de ArtTower pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Banca Centrală Europeană sporeşte presiunile asupra unor bănci pentru a ţine sub control bonusurile pe 2022, în contextul temerilor privind înrăutăţirea perspectivelor economice, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, scrie Agerpres.

Organismul de supervizare a băncilor din zona euro le-a transmis acestora recent că se aşteaptă la reţinere în privinţa plăţilor variabile şi a dividendelor, din cauza îngrijorărilor că actuala criză din energie va duce la falimente. Avertismentele sunt văzute ca o urgenţă, BCE previzionând în scenariul de bază din 2023 o încetinire mai accentuată în zona euro, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al BCE nu a dorit să comenteze informaţia.

Sporirea presiunilor vine după ce unele bănci din zona euro, inclusiv UniCredit SpA, Commerzbank AG şi Deutsche Bank AG, au făcut previziuni optimiste privind rezultatele lor, chiar dacă perspectivele economice sunt afectate de majorarea dobânzilor şi de creşterea inflaţiei. De asemenea, creditorii susţin că este puţin probabil să aibă nevoie de provizioane masive, chiar dacă problemele din sectorul energiei afectează Europa.

BCE este îngrijorată că riscurile sunt subestimate de creditori.

”Există o anumită reticenţă din partea băncilor să se angajeze cu seriozitate în discuţii cu autorităţile de supervizare. Europa se confruntă cu un şoc sever macroeconomic, iar autorităţile de supervizare trebuie să fie extrem de precaute”, consideră Andrea Enria, preşedintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE.

Anterior, BCE ameninţase că va interveni dacă va considera că bonusurile acordate de bănci sunt excesive, în contextul riscurilor economice ridicate.

”Solicităm băncilor individuale să-şi revizuiască traiectoriile privind capitalul pentru a include scenarii macroeconomice adverse suficient de prudente şi actualizate, în special să includă ipoteze privind recesiunea. Aceste traiectorii privind capitalul trebuie să fie folosite de bănci când anunţă planuri de distribuire, după un dialog cu echipele lor de supervizare”, a declarat recent Enria.

Băncile din zona euro tocmai depăşiseră perioada măsurilor impuse în timpul pandemiei, inclusiv politica privind dividendele, când Rusia a invadat Ucraina în 24 februarie, iar perspectivele economice s-au înrăutăţit din nou.

În 2020, Banca Centrală Europeană a cerut băncilor pe care le supervizează să înceteze să mai plătească dividende, pentru a-şi păstra fondurile proprii şi a-şi folosi profiturile în vederea sprijinirii economiei afectate de pandemie.

Recent, BCE a ridicat interdicţia plăţii dividendelor şi a răscumpărării de acţiuni, renunţând la o măsură de criză care a forţat creditorii să-şi păstreze capitalul în timpul pandemiei.

scroll to top