Închide

Black Friday 2022: mai puțini români vor să-și cumpere haine. Bugetul alocat cumpărăturilor

Avatar
autumn, girl, lying down

Fotografie de DanaTentis pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Față de anul trecut, la ediția din acest an a evenimentului de shopping Black Friday numărul românilor care vor să își împrospăteze garderoba a scăzut, doar 67% dintre aceștia intenționând să își cumpere haine noi, față de 75% la ediția de anul trecut, potrivit celui mai recent studiu din ciclul Fashion (Re)search, realizat de platforma online Glami.ro.

Noul studiu arată că s-a modificat și ponderea persoanelor care nu au încă idee dacă își vor cumpăra haine sau nu cu acest prilej, de la 16% la 25%. Această situație reprezintă o oportunitate pentru magazinele online de a convinge cumpărătorii prin promoții relevante, notează realizatorii studiului.

Totodată, jumătate dintre respondenți par să fie predispuși la cumpărături din impuls: 48% dintre români spun că nu își vor planifica achizițiile în avans, dar vor căuta cele mai bune oferte în această vânătoare a reducerilor.

Rezultatele sunt interesante și când atenția se îndreaptă asupra bugetului: 38% vor cheltui între 250-500 de lei, 22% vor avea un interval de 500-1.000 de lei, iar 19% nu s-au hotărât încă.

Cu o sumă de până la 500 de lei pentru achizițiile online de Black Friday, România se plasează pe locul doi în Europa între piețele pe care activează platforma Glami.

În același timp, 40% dintre unguri nu vor depăși pragul de 100 de euro pentru comenzile de Black Friday, în timp ce bulgarii (32% vor cheltui până la 100 de euro pentru cumpărăturile lor de Black Friday).

Obiceiuri de shopping online

În ultimii trei ani, comportamentul consumatorilor s-a schimbat foarte mult. Clienții s-au familiarizat cu procesul de achiziție online, considerându-l mai convenabil decât cel offline.

54% dintre respondenți au spus că nu s-ar simți confortabil la cumpărături în magazinele fizice în perioada Black Friday, iar dacă ar observa o supraaglomerare, ar pleca.

Precizări metodologice

Studiul face parte din Fashion (Re)search, proiect ce analizează periodic tendințele pieței de comerț online. Datele au fost colectate printr-un chestionar, în perioada 4-18 septembrie, deschis tuturor vizitatorilor platformei, cu peste 4.900 de respondenți. Sondajul observă, monitorizează și înregistrează tendințele actuale din 9 țări, cele pe care activează plaftorma Glami.

scroll to top