Închide

Boris Johnson, acuzat că a organizat petreceri în pandemie. Ce amendă poate primi?

Avatar
Boris Johnson Happy

Sursa foto: Leon Neal/AFP.

Timp de citire: 2 minute

Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii a fost raportat poliției de către parlamentarii laburişti și a fost acuzat că au fost organizate cel puțin două petreceri la casa acestuia din Downing Street în timpul restricțiilor de anul trecut, notează The Guardian.

Neil Coyle, deputatul laburist pentru Bermondsey și Old Southwark, i-a scris comisarului de poliție din Met, Cressida Dick, cerându-i să investigheze rapoartele potrivit cărora prim-ministrul a vorbit la o ptrecere de rămas-bun, în noiembrie și a permis, de asemenea, organizarea unei petreceri de Crăciun a personalului, în decembrie.

La acea vreme, existau restricții de izolare care împiedicau socializarea. După ce a trimis scrisoarea, Coyle a spus: „Cred că au încălcat legea. Majoritatea alegătorilor mei au respectat regulile; cei care nu, au suferit pedepse. Johnson nu este mai presus de lege, în ciuda drepturilor lui umflate.”

Barry Gardiner, fostul secretar pentru comerț internațional, a cerut, de asemenea, Met să investigheze, adăugând: „Dacă aceste evenimente au avut loc, înseamnă că există o regulă pentru guvern și alta pentru toți ceilalți.”

Într-o declarație, Poliția Metropolitană a spus că, deși nu a investigat în mod obișnuit încălcările „retrospective” ale reglementărilor Covid, ia în considerare corespondența pe care a primit-o.

Johnson nu a negat în mod explicit că petrecerile au avut loc, dar a insistat că „au fost respectate toate regulile Covid”. Vineri, Poliția Metropolitană a declarat că nu a primit încă plângeri cu privire la petreceri.

Separat, fostul procuror-șef regional, Nazir Afzal, a cerut anchetă publică asupra pandemiei pentru a examina presupusele încălcări ale restricțiilor la cele două petreceri din Downing Street anul trecut, precum și călătoriile lui Dominic Cummings în nord-est.

Afzal dorește ca ancheta, care urmează să înceapă în noul an, să examineze modul în care oficialii s-au conformat cu propriile reguli și îndrumări ale guvernului și impactul presupuselor încălcări asupra conformității publice.

Într-o scrisoare trimisă vineri prim-ministrului, avocații lui Afzal au spus că ancheta ar trebui să aibă „autoritate deplină de a explora rolul indivizilor în guvern și al celor legați de guvern, în elaborarea reglementărilor, respectându-le ei înșiși și, la rândul său, asigurând încrederea publicului și respectarea respectivelor reglementări, precum și impactul nerespectării”.

Scrisoarea a citat preocupările lui Afzal cu privire la călătoria lui Cummings la Durham și la Castelul Barnard la apogeul primei carantine, când era asistent șef al primului ministru.

Potrivit experților juridici, Boris Johnson ar putea primi o amendă de 10.000 de lire sterline, dacă se dovedește că este vinovat.

scroll to top