Brandul de lux Prada își îndreaptă atenția spre piața modei second-hand
Piaţa second hand s-a dezvoltat în ultimii 3 ani în special datorită tinerilor care nu mai sunt dispuşi să cheltuiască foarte mult pe haine de firmă. Casa de modă italiană Prada vrea să profite de cererea din ce în ce mai mare a hainelor purtate și va pune în practică aşa numitul buy-back pentru haine, iar piesele vor fi revîndute în magazine speciale.
Grupul italian de modă Prada vede oportunități în sectorul în plină expansiune al modei second-hand, pe care îl poate dezvolta atât intern, cât și prin parteneriate, a declarat pentru Reuters șeful de marketing și moștenitorul desemnat Lorenzo Bertelli.
Piața de genți și haine șic second-hand a crescut în ultimii trei ani, la inițiativa cumpărătorilor tineri, mai conștienți de mediu, care caută bunuri de calitate la prețuri accesibile.
Este de așteptat ca piața să atingă 33 de miliarde de euro (37,2 miliarde de dolari) în acest an, după ce a crescut cu 65% între 2017 și 2021, potrivit companiei de consultanță Bain. Comparativ cu o creștere de 12% pentru bunurile de lux noi.
Alte companii de lux rivale explorează deja sectorul. La începutul acestui an, conglomeratul francez Kering (PRTP.PA) a preluat un pachet de 5% din Vestiaire Collective, o platformă lider în sectorul de haine și genți second-hand. Brandul vedetă al Kering, Gucci, a format, de asemenea, anul trecut, un parteneriat cu platforma de revânzări din SUA, The RealReal (REAL.O).
„Intrarea pe piața de second-hand este o strategie pe care o investigăm de mai bine de un an”, a declarat Lorenzo Bertelli, fiul cel mare al co-șefilor executivi Patrizio Bertelli și Miuccia Prada și viitorul lider al mărcii, într-un interviu la conferința Reuters Next difuzată miercuri.
„Nu pot dezvălui prea multe, dar cu siguranță piața second-hand nu poate fi neglijată. O vom lua ca pe o oportunitate”.
„Poate fi un parteneriat cu un jucător al pieței, poate fi ceva intern, sau ambele, un fel de soluție hibridă”, a spus el.
Moștenitorul imperiului lui Prada, care a declarat pentru Reuters că vrea să mențină independent grupul controlat de familie atunci când va prelua frâiele peste câțiva ani, nu pare deranjat de provocările viitoare ale sectorului de luxu, aflat în continuă schimbare.
Pentru asta, el creditează experiența sa ca șofer de raliuri.
“Raliurile și sportul în general m-au învățat multe. Ambele te învață să nu renunți niciodată și, de asemenea, multă umilință, în sensul că trebuie să înveți tot timpul”, a spus el. „Uneori sportul este crud, când vrei să te autoevaluezi.”