Șervețelele umede care au în componența lor materiale din plastic ar putea fi interzise în Marea Britanie, în baza planurilor de mentenanță și desfundare a canalizărilor și de curățare a căilor navigabile, potrivit autorităților de la Londra, citate de Bloomberg.
Guvernul propune restricționarea vânzărilor, astfel încât să mai fie disponibile doar șervețelele cu biodegradabilitate rapidă, în condițiile în care tot mai mulți britanici aruncă șervețelele folosite în toalete, deși acestea ar trebui aruncate la coșurile de gunoi.
Astfel, șervețelele ajung în canalizări unde creează blocaje majore ale țevilor și declanșează alarmele sistemelor de preaplin, provocând adeseori scurgeri de ape reziduale.
”Șervețelele umede care conțin plastic nu sunt necesare și poluează masiv mediul”, a declarat secretarul pentru Mediu din cabinetul de la Londra, Thérèse Coffey, într-un comunicat.
Mai departe, din sistemele de canalizare, grămezile de șervețele ajung în râuri.
De pildă, pe Tamisa s-au adunat movile uriașe de gunoaie, în care șervețelele formează cea mai mare parte, inclusiv în suburbiile din vestul capitalei britanice. Prin descompunerea lor lentă, șervețelele lasă urme de microplastice chiar și în sistemele de alimentare cu apă potabilă ale marilor orașe.
Planurile vizând interdicția de vânzare a acestora sunt încă într-o fază incipientă, așa încât nu s-a stabilit o dată clară pentru introducerea acesteia.
Guvernul a primit un sprijin public masiv pentru o astfel de decizie atunci când a lansat ideea pentru prima dată, în 2021, dar planurile au stagnat de atunci. Unii mari retaileri, inclusiv Tesco și Aldi, au încetat voluntar vânzarea șervețelelor care conțin plastic.
Companiile de apă din Marea Britanie se confrună cu aproximativ 300.000 de blocări ale sistemelor de canalizare în fiecare an, intervențiile de curățare costând până la 100 de milioane de lire sterline, potrivit cercetărilor făcute de companiile de specialitate.
Ca atare, asemenea cheltuieli au slăbit decisiv bugetele unor mari companii de utilități publice din Marea Britanie: Thames Water și Southern Water au datorii uriașe și încearcă să facă rost de bani pentru a repara rețelele de canalizare extrem de afectate de acest fenomen.