Închide

Bulgaria: Premierul Kiril Petkov invită populația să doneze câte un salariu pentru Ucraina

Avatar
Petkov Kuleba

Premierul Bulgariei, Kiril Petrov, și ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, în timpul vizitei acestuia la Sofia, săptămâna trecută. Sursa foto: Kiril Petkov / Twitter.

Timp de citire: 3 minute

Pe fondul lipsei unui consens în cadrul coaliției de guvernare de la Sofia privind oportunitatea trimiterii de armament în sprijinul Ucrainei, premierul bulgar Kiril Petkov a lansat o campanie publică de donații de fonduri care să fie furnizate direct guvernului ucrainean, din partea poporului bulgar, anunță versiunea în limba bulgară a publicației Euractiv.

”Fac apel la fiecare cetățean bulgar care vrea cu adevărat să ajute Ucraina să doneze un salariu, așa cum fac eu. Cuvintele sunt simple, faptele sunt dificile, este timpul ca postările de pe Facebook să se transforme în fonduri pentru Ucraina”, a scris Petkov pe rețeaua de socializare.

În postarea sa, premierul a explicat că trimiterea de ajutoare militare Ucrainei necesită unitate la nivel politic, precum și în societate, urmând să continue demersurile pentru ca Bulgaria să aibă o poziție comună în această privință, bazată pe opțiuni bine cumpănite și informate. Consiliul coaliției de la Sofia se va reuni pe acest subiect în această săptămână, iar o delegație guvernamentală se va deplasa la Kiev.

”Ajutorul militar nu este neapărat într-una dintre cele două extreme: este sau nu este. În plus, aici nu vorbim doar de obuze sau căști. Trebuie să înțelegem nevoile reale ale Ucrainei și, ca o coaliție informată, să ne unim în jurul unor nevoi concrete și importante, pe care să le putem sprijini cu toții”, a mai scris Petkov în postarea sa de pe Facebook.

El citează exemplele unei liste lungi de țări (Germania, Franța, Italia, Polonia, Olanda, Austria, Grecia, Suedia, Belgia, Finlanda, Danemarca, România, Norvegia, Croația, Cehia, Irlanda, Lituania, Luxemburg, Estonia, Slovenia, Slovacia, Cipru și Letonia), care trimit ajutor militar Ucrainei, iar acest lucru nu a condus la riposte din partea Rusiei în forma unei declarații de război împotriva lor.

”Până când vom ajunge la acest consens politic, ca cetățeni ai Bulgariei care nutrim convingerea că nimeni în Europa nu are dreptul să-și atace vecinii și să ucidă civili, suntem liberi să facem alegerea simplă de a ajuta financiar Ucraina să își cumpere muniția de care are nevoie”, a spus premierul.

Fostul premier, amic bun cu Putin, bagă bățul prin gard

Anterior, liderul fostului principal partid de guvernare – GERB, Boyko Borissov, a susținut că Bulgaria exportă neoficial arme în Ucraina încă din februarie.

”Am exportat în mai multe rânduri armament încă din februarie. Fabricile de arme funcționează la maximum. Acesta nu mai este un secret. Nu întâmplător BSP (Partidul Socialist Bulgar, membru al coaliției de patru partide condusă de premierul Petkov, n.n.) tace, lucrurile se fac cu acordul lor. Aceasta este ipocrizie pură și trebuie să plece”, a declarat Borissov.

El a adăugat că, dacă ar fi să se decidă trimiterea de armament în Ucraina, ar trebui să existe o majoritate parlamentară care să decidă acest lucru.

”Borisov, minți. Bulgaria nu exportă arme nici în Ucraina, nici în Rusia. Dar cum or fi exportate armele alea, așa, neoficial? Că doar nu sunt tocmai floricele de porumb… Marii bărbați de stat vorbesc mai nou doar despre arme. Cum de nu v-a trecut prin cap niciun cuvânt despre prețuri, inflație, venituri?”, i-a răspuns pe Facebook liderul socialiștilor, Cornelia Ninova, care deține și funcția de vicepremier.

Aceasta a continuat atacul virulent la adresa fostului premier:

”Ești un mare internaționalist, nu-i așa? Du-te și spune-le guvernelor Germaniei, Marii Britanii, Italiei, Spaniei, Algeriei, Indiei și altor peste 50 de țări că nu le vom mai vinde armament deloc. Spune-le: când eram la putere, v-am vândut, dar acum nu vă mai vindem, pentru că nu sunt la putere. Sau pesemne ai vrea să închizi fabricile și să lichidezi cu totul industria de armament. Alții pot fi iertați că spun prostii, dar tu nu, că ai fost premier”, a mai spus șefa socialiștilor de la Sofia.

Totuși, partidul condus de Cornelia Ninova este singurul dintre cele patru partide care compun coaliția de guvernare care se opune trimiterii de arme pentru ucraineni, ameninţând chiar că BSP va părăsi coaliţia guvernamentală dacă se insistă pe această idee.

În urmă cu doar câteva zile, președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe șefii de guvern străini să viziteze Ucraina doar dacă sunt gata să ofere asistență în apărarea țării.

”Nu suntem o țară bună doar pentru făcut selfie-uri din mijlocul tragediilor”, a spus el.

Deocamdată nu a fost confirmată vreo întâlnire a delegației guvernamentale bulgare cu Zelenski, în timpul vizitei programate pentru miercuri.

scroll to top