Bulgarii cer Comisiei Europene să poată folosi euro ca monedă paralelă, încă de anul viitor

,
Autor:    -  
money, coins, euro
Fotografie de blickpixel pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Noul guvern bulgar a început negocierile cu Comisia Europeană pentru a primi permisiunea Bruxelles-ului pentru introduce moneda euro ca monedă paralelă cu leva bulgărească încă din 2024, a anunţat miercuri ministrul de Finanţe de la Sofia, Asen Vasilev, citat de publicația Euractiv.com.

Recent, Bulgaria și-a schimbat ținta inițială de a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2024, amânând-o cu un an, până la 1 ianuarie 2025, în condițiile unei inflații ridicate și a lipsei de voință și a consensului politic, care au blocat parțial procesul.

În altă ordine de idei, partidul radical pro-rus ”Renașterea” (”Văzrajdane”) a convocat un referendum prin care se solicită amânarea adoptării euro până în 2043.

Noul guvern de la Sofia este susținut de partidele anticorupție pro-europene ”Continuăm Schimbarea” și ”Bulgaria Democrată”, precum și de partidul GERB al fostului prim-ministru Boyko Borissov, care s-au poziționat toate ferm în favoarea trecerii la moneda euro.

Dacă Banca Centrală Europeană și Comisia Europeană își vor da acordul, Bulgaria va putea permite cetățenilor să folosească, la alegere, moneda euro sau leva în tranzacțiile curente. Un astfel de mecanism este deja implementat de Muntenegru și Kosovo, ambele state folosind euro fără a fi membre ale UE și ale zonei euro.

”Știți prea bine că în Bulgaria, în acest moment, companiile pot efectua tranzacții în euro, însă persoanele fizice nu au acest și nici nu pot să își primească lefurile în euro. Sunt țări, așa cum este Muntenegru, care permit efectuarea acestor tranzacții în baza unui principiu voluntar. Dacă doi cetățeni doresc și pot efectua tranzacții în euro, ar trebui să li se permită să facă acest lucru, fără ca statul să restricționeze alegerea. În momentul de față, tranzacțiile între cetățeni și vânzările cu amănuntul se efectuează la noi doar în leva”, a spus ministrul de Finanțe, Asen Vasilev, pentru publicația bulgărească online Mediapool.

Ca atare, Guvernul bulgar negociază cu Bruxelles-ul pentru a primi acordul ca prețurilor cu amănuntul ale mărfurilor din țară să poată fi exprimate în ambele monede, iar cumpărătorul să poată decide în ce monedă vrea să plătească.

Un acord al decidenților europeni ar însemna că Bulgaria va intra de facto în zona euro, chiar înainte ca acest lucru să se întâmple din punct de vedere administrativ – de jure -, dar fără a avea vreo putere de decizie în materie de politici monetare la nivelul Băncii Centrale Europene.

Partidul ”Continuăm Schimbarea”, principalul partid din coaliția de guvernare, apreciază că intrarea Bulgariei în spațiul Schengen și în zona euro vor funcționa ca o garanție politică pentru a limita posibilele consecințe dăunătoare pentru țară ale posibilei accederi la putere a partidelor pro-ruse, precum și de limitare a influenței propagandei pro-ruse în populația țării.

În prezent, companiile din Bulgaria pierd cca. 750 de milioane de euro pe an din cauza comisioanelor percepute pentru schimbul valutar și pentru transferurile de bani către băncile din zona euro. Suma este una importantă, fiind echivalentul a 0,4% din PIB-ul țării.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!