Închide

Bulgarii profită de deprecierea lirei turcești și iau cu asalt magazinele din Turcia

Avatar
market, gran bazar, colors

Fotografie de andrebotelho pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cumpărătorii bulgari trec granița de vest a Turciei cu mașini și autobuze pline, profitând de o liră turcească în scădere pentru o sesiune de cumpărături în magazinele și piețele din Turcia, potrivit Associated Press.

Prima lor oprire este la casele de schimb valutar și apoi merg la piețele și magazinele alimentare din orașul Edirne, din nord-vestul Turciei.

În Ajunul Crăciunului, piața turcească a orașului a fost plină de cumpărători din Bulgaria. Hatice Ahmedova a spus că a plecat la ora 3 dimineața pentru a se urca într-un autobuz care o va duce peste graniță până la Edirne, a schimbat 200 de leva bulgare pentru a obține 1.150 de lire turcești.

Gulfiye Osinova, în vârstă de 60 de ani, a fost și ea acolo pentru a găsi cadouri pentru copiii și nepoții ei, spunând că Bulgaria este mult mai scumpă.

Turcia se află în plină criză economică, cu cifre oficiale ale inflației de peste 21%, care afectează prețurile alimentelor, combustibililor și articolelor de uz casnic. Dar pentru cumpărătorii bulgari, magazinele alimentare sunt un chilipir și pleacă din țară cu bagajele pline.

Lira a cunoscut cea mai volatilă lună, scăzând aproape în fiecare zi și atingând în cele din urmă un minim istoric de 18,36 față de dolarul american, pe 20 decembrie, când moneda Turciei a pierdut peste 60% din valoarea sa față de dolar în acest an. Turiștii au beneficiat de această scădere a monedei.

De atunci, lira a revenit după ce președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat noi instrumente financiare pentru a proteja depozitele în lire împotriva fluctuațiilor valutare și a încheiat săptămâna la 10,83 față de dolar.

Bulent Reisoglu, președintele cooperativei bazar Ulus din Edirne, a declarat că numărul străinilor s-a multiplicat de patru ori în ultimele săptămâni.

„Parcările sunt pline de mașini bulgărești, a devenit aproape imposibil să vezi plăcuțele de înmatriculare din Edirne sau Istanbul”, a spus el. „(Ei) fac cumpărături ca și cum ar fi înnebuniți, fără să știe ce cumpără și cumpără cinci sau zece bucăți din același lucru, cu logica de a le vinde sau crezând că nu le vor mai găsi.”

Cumpărătorii veneau și din Grecia, transformând euro în lire. O cumpărătoare, Esra Molla, a spus că este fericită să cumpere cadouri pentru familia ei și pentru ea însăși.

În ciuda creșterii lirei săptămâna trecută, moneda națională a Turciei și-a pierdut în continuare aproape 40% din valoare în acest an, declanșată de insistența lui Erdogan de a reduce ratele dobânzilor, care în prezent sunt de 14%. Teoria economică consacrată spune că inflația ridicată poate fi redusă prin creșterea ratelor dobânzilor, dar Erdogan argumentează contrariul. În noul său program economic, Erdogan vrea credit ieftin, exporturi mari și creștere mare.

Cu turcii care așteaptă să cumpere pâine la rânduri lungi, în frig, în această lună, scăderea puterii lor de cumpărare pe fondul creșterii prețurilor a fost dureros de vizibilă. Erdogan a îndemnat întreprinderile turcești să-și scadă prețurile pe măsură ce lira se stabilizează, dar încă nu există semne că vor înlocui hoardele de cumpărători bulgari din Edirne în curând.

scroll to top