Închide

Bulgarii spală de păcate ”autostrada ilegală”, la care lucrările au început în urmă cu 50 de ani

Avatar
Autostrada Hemus

Tunel de pe autostrada Hemus. Sursa foto: HGrup.bg.

Timp de citire: 2 minute

Greu de crezut, dar adevărat. Cel mai mare proiect de infrastructură din Bulgaria a început în urmă cu aproape 50 de ani, iar o bună parte din lucrările deja efectuate, au fost realizate ilegal, așa încât ar trebui demolate. Guvernul interimar aflat acum la putere vrea să treacă autostrada Hemus în legalitate, pentru a evita demolarea.

Guvernul interimar de la Sofia a propus o modificare a legii care să treacă în legalitate efectivă construcțiile desfășurate ilegal pe autostrada Hemus, cel mai mare proiect de acest fel din Bulgaria, care se întinde în jumătatea de nord a țării, leagă Sofia de Varna și se află în construcție din 4 octombrie 1974, când a avut loc deschiderea oficială a șantierului.

După ce legea va fi modificată în conformitate cu propunerea guvernului, porțiunile construite ilegal în timpul guvernării partidului fostului premier Boyko Borissov ar scăpa de demolare, așa cum ar prevede legea actuală, scrie publicația Euractiv.com.

Construcția a trei dintre cele șase loturi s-a realizat fără avizele necesare, deși pentru realizarea lor au fost alocate câteva miliarde de euro de către guvernul condus de Borissov.

Guvernul interimar dorește să aplice aceste exceptări de la norma legală și altor proiecte mari de infrastructură care se construiesc fără documentele necesare.

”Cu siguranță, există încă destul de multe șantiere de infrastructură la care statul și-a acordat singur dreptul de a lucra, chiar fără să fi primit vreo autorizare de construcție”, a declarat Ivan Șișkov, ministrul Dezvoltării Regionale și al Lucrărilor Publice din guvernul interimar.

Decizia actualului guvern vine după ce guvernul anterior, condus de Kiril Petkov, ajuns la putere după plecarea lui Borissov, a inițiat o anchetă polițienească, în urma căreia a fost dezvăluit faptul că sute de milioane de euro destinate construcției autostrăzii Hemus au fost deturnate sub forma unor excursii de lux sau plătite direct, sub formă de dividende, în unele conturi personale ”parcate” în Dubai.

scroll to top