Închide

California duce în justiție conflictul cu giganții petrolului, acuzați că ignoră riscurile climatice

Avatar
earth, globe, water

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Statul California a dat în judecată mari companii petroliere, printre care ExxonMobil, Shell şi Chevron, acuzându-le că minimalizează riscurile prezentate de combustibilii fosili, potrivit The New York Times, citat de Reuters și News.ro.

Procesul, care vizează şi grupurile BP şi ConocoPhillips, susţine că acţiunile giganţilor energetici au cauzat daune de zeci de miliarde de dolari şi îi acuză că au înşelat publicul, se arată în articol, care citează documentele depuse la o curte superioară din San Francisco.

Institutul American pentru Petrol, un grup de lobby al industriei de petrol și gaze, a fost, de asemenea, menționat în calitate de pârât în acest caz, se arată în articol, adăugând că statul California a dorit crearea unui fond pentru a plăti daunele viitoare cauzate de dezastrele climatice din statul american.

Acţiunea în justiţie urmează unor zeci de procese intentate în ultimii ani împotriva industriei combustibililor fosili de către state şi municipalităţi din Statele Unite ale Americii,cerând în general daune pentruimpactul climatic, inclusiv vremea extremă.

Institutul American pentru Petrol şi companiile petroliere au spus, ca răspuns la acele procese, că politicile de abordare a schimbărilor climatice ar trebui să vină de la puterea executivă federală şi de la Congres, nu printr-un mozaic de decizii în cauzele judecătoreşti din SUA.

scroll to top