Închide

Care au fost cele mai cumpărate produse de români prin credite în 2021?

Avatar
beautiful people, beauty, blond hair

Fotografie de borevina pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Smartphone-urile, televizoarele și laptopurile au fost cele mai cumpărate produse de români prin credit în 2021, potrivit Credex IFN, instituție financiară nebancară, care a realizat un top al categoriilor de produse achiziționate prin credit de bunuri de consum pe parcursul anului 2021, la nivel național, din rețeaua magazinelor Altex, Media Galaxy și Mobexpert.

Valoarea totală a creditelor pentru bunuri de consum în 2021 a fost de peste 161 milioane de lei, în creștere cu 64% față de 2020, potrivit retail.ro. La mijlocul anului 2021, Credex IFN a devenit principalul finanțator de credite pentru clienții retailerilor Altex, Media Galaxy și Mobexpert.

Anul trecut, cea mai cumpărată categorie de produse, prin credit, a fost reprezentată de cea a telefoanelor mobile, cu peste 56 milioane de lei finanțare. Apoi, televizoarele și laptopurile au fost în topul listei de cumpărături, în rate, pentru români. Acestea au fost urmate de alte categorii precum mașini de spălat rufe și vase, aparate frigorifice și electrocasnice mari de gătit (cuptoare, plite etc). Categoria mobilier ocupă și ea un loc important în clasement, situându-se pe locul al 7-lea, înaintea expresoarelor de cafea, aparatelor de aer condiționat sau centralelor termice.

„Acest clasament reflectă preferințele românilor în ceea ce privește cumpărăturile de produse electro-IT și mobilier. Rezultatele topului ne arată că românii sunt interesați de tehnologie și că investesc în cele mai noi modele de telefoane, TV-uri Smart sau mobilier nou pentru confortul locuinței. Achiziția de produse prin credit rămâne o opțiune pentru mulți dintre clienții din retail”, declară Traian Baicu, director general Credex IFN.

Din totalul cumpărăturilor, prin credit, 91% au fost realizate în magazinele fizice din țară iar 9% online, prin aplicația mobilă sau site-ul Credex. Luna noiembrie 2021, marcată de Black Friday, a fost luna cu cele mai mari achiziții în mediul online, de 26%.

Un televizor de 14.500 de lei, cel mai scump produs cumpărat

Perioada medie de creditare este de 22 de luni, iar valoarea creditului mediu de 3.100 lei. În ceea ce privește profilul clienților, atât bărbații, cât și femeile au fost interesați de produsele electro-IT, respectiv 52% bărbați și 48% femei. Vârsta medie a clientului care a accesat un credit pentru bunuri de consum este de 39 ani.

Cel mai scump produs achiziționat prin credit a fost un TV Samsung în valoare de 14.500 lei, iar cel mai ieftin un telefon de 350 lei.

Credex IFN este o instituție financiară nebancară, ce face parte din grupul Altex România. În prezent, compania oferă credite pentru bunuri de consum, credite de nevoi personale, credite auto și asigurări de viață în parteneriat cu Metlife.

scroll to top