Sectorul agricol slovac a reușit să obțină cel mai mare profit cumulat înregistrat vreodată, însumând 346,5 milioane de euro în 2022, în ciuda avertismentelor și îngrijorărilor care vorbeau despre falimentul agriculturii slovace, puse sub presiunea produselor agro-alimentare ieftine din Ucraina. Totuși, fermierii încă își fac griji cu privire la ”sfârșitul complet” al afacerii lor, dacă guvernul de la Bratislava nu va opri cerealele ucrainene în afara teritoriului Slovaciei, scrie publicația Euractiv.com.
Profiturile fermierilor aproape s-au dublat în comparație cu cifrele din 2021 și aproape s-au triplat dacă facem comparația cu media pe ultimii cinci ani (2017-2021).
Veniturile din produse vegetale au crescut cu 16% în primul an de invazie a Ucrainei de către Rusia, dar fermierii rămân îngrijorați de viitorul afacerii lor:
”Suntem o țară-tampon, învecinată direct cu Ucraina, iar unul dintre principalele noastre avantaje competitive este producția de cereale. Pierderea acestui avantaj ar putea însemna sfârșitul definitiv al sectorului agricol slovac”, spune Emil Macho, președintele Camerei de Agricultură și Alimentație din Slovacia, în timp ce susține și apreciază decizia guvernului de la Bratislava de a extinde interdicția de import din Ucraina pentru grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui.
Interdicția, în vigoare din aprilie, se bucură de un sprijin puternic din partea actualelor partide politice din Slovacia, care vor cere voturilor alegătorilor în cadrul unui scrutin anticipat, pe 30 septembrie. Semnalele politice arată destul de clar că viitorul guvern ar urma să aibă de gând să mențină în vigoare această interdicție.
Fermierii din Slovacia vor fi sprijiniți și de un pachet de ajutor de 15,7 milioane de euro, din care o treime va fi furnizată din fondul de rezervă agricolă al UE.
Ca răspuns la interdicția de import, Ucraina a intentat un proces la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) împotriva Slovaciei, Poloniei și Ungariei, toate cele trei țări extinzând embargoul.
Ministrul slovac al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Jozef Bíreš, intenționează să se angajeze în discuții cu omologul său ucrainean pentru a aborda subiectul barierelor comerciale și pentru a explora potențiale soluții.
”Vreau să ajung la un acord cât mai echitabil cu omologul meu ucrainean, astfel încât să nu mai existe nici o urmă de intenție belicoasă sau de acțiuni în justiție, iar restricțiile privind comerțul bilateral să fie excluse”, a declarat Bíreš.
Ministrul slovac de resort a adăugat că Slovacia ar trebui ”să testeze” orice sistem de licențiere pentru cerealele importate, sistem pe care Ucraina l-a prezentat drept o soluție de compromis.