Închide

Ce piețe reprezintă o nouă oportunitate pentru mărcile de lux?

Avatar
Prada Logo in Hong Kong - For more, visit blob.hk

Fotografie de Kin Shing Lai pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Vânzările Gucci au scăzut în primul trimestru al anului 2024, cu 20%, în principal din cauza încetinirii din Asia, în timp ce veniturile generale ale Kering sunt estimate să scadă cu 10% comparativ cu trimestrul I anul trecut. Celelalte mărci ale grupului, Saint Laurent, Bottega Veneta și Alexander McQueen, au primit și ele lovituri, iar după câțiva ani grozavi, în ultimul trimestru al anului 2023, decelerația a ajuns din urmă și mărci precum Burberry și Louis Vuitton. Crizele inflației și ale costului vieții au determinat consumatorii din Europa și SUA să retragă achizițiile lor de lux, potrivit Fashion United.

CEO-ul Saks, Marc Metrick, a declarat: „Consumatorul de lux este, în general, ultimul care intră și primul ieșit din o criză. Sunt consumatori rezistenți.”

Dar, având în vedere că Chanel își mărește prețurile pentru a rezista încetinirii, datele de la Vogue Business arată că clienții sunt mai predispuși să cumpere mai puțin, peste jumătate vor aștepta promoții și vânzări, iar peste o treime vor cumpăra mai multe prin canale de revânzare.

Cele mai inteligente mărci își concentrează atenția către zonele lumii în care există un consumator de lux în curs de dezvoltare și oarecum neexploatat. Anusha Coutticane, șeful departamentului de consultanță la Vogue Business, se referă la aceste piețe drept „noile porți globale ale luxului”. Analizând datele, informațiile și cercetările personalizate ale consumatorilor pentru companiile de modă și lux din Vogue Business Index, un studiu bianual al primelor 60 de mărci de lux la nivel mondial, condus de cercetările consumatorilor din 11 piețe, dezvăluie că există indici clari că există oportunități pentru mărcile de lux dacă privesc dincolo de piețele consacrate către 3 noi teritorii.

Brazilia, Orientul Mijlociu și Coreea de Sud reprezintă o nouă oportunitate pentru mărcile de lux

Cele trei piețe de urmărit sunt Brazilia, Orientul Mijlociu și Coreea de Sud. Articolele cele mai căutate sunt gențile, încălțămintea, bijuteriile și ceasurile. Aceste articole constituie adesea primele achiziții pentru acest consumator emergent care se angajează în lux. Brandurile ar trebui să fie conștiente de faptul că fiecare teritoriu prezintă tendințe sociale, economice și culturale specifice care vor afecta comportamentul de cheltuieli.

În timp ce mărcile interesate să se extindă în Orientul Mijlociu ar trebui să evite greșeala comună de a trata Orientul Mijlociu ca pe un monolit. Defalcarea oportunităților specifice regiunii este importantă. Emiratele Arabe Unite, Qatar și Arabia Saudită au comunități puternice de străini, cu o putere semnificativă de cheltuieli. 2% dintre cetățenii qatari sunt milionari, ceea ce îi pune în fruntea bogăției față de Kuweit, Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Cu toate acestea, 63% dintre saudiți au sub 30 de ani, reprezentând un nou consumator de lux gata să fie curtat. Cumpărăturile în Orientul Mijlociu sunt în mare măsură o activitate socială, iar susținerea mărcii se bazează adesea pe interacţiunea face-to-face , mai degrabă decât pe rețelele sociale sau pe alte canale consacrate.

Cheltuielile de lux în Coreea de Sud au depășit China și SUA și acest consumator este deja un contributor major la veniturile unor mărci precum Prada, Bottega Veneta, Moncler și Burberry. O companie sud-coreeană, Coupang, cunoscută sub numele de Amazonul Asiei, a achiziționat Farfetch. În Coreea de Sud, celebritățile și evenimentele non-modă de profil înalt pot genera cheltuieli mari în modă.

scroll to top