Închide

Cartel Alfa: Pachetul de măsuri fiscale, o denumire mult prea elegantă. E o jecmăneală de anii ’90

Avatar
Unicorn Bani

Foto: zentrada.eu

Timp de citire: 3 minute

Sindicaliştii Cartel Alfa afirmă, marţi, că pachetul de măsuri fiscale iniţiat de Guvern este “o denumire mult prea elegantă pentru ceea ce este de fapt: o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creşteri care sunt de fapt tăieri”. Sindicaliştii susţin că proiectul legislativ este incoerent în propuneri.

“Într-un final, Guvernul îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului în legătură cu pachetul de măsuri fiscale şi de austeritate care au circulat pe surse în ultimele luni. În continuare, atitudinea este una de sfidare faţă de lucrători, atât în ce priveşte măsurile cuprinse şi excepţiile, cât şi comunicarea deficitară. În realitate, pachetul de măsuri fiscale este o denumire mult prea elegantă pentru ceea ce este de fapt: o jecmăneală de tipul anilor ’90, o alba-neagra cu creşteri care sunt de fapt tăieri”,

se arată într-un comunicat al Cartelului Alfa.

Sursa citată menţionează că acest proiect legislativ este modelat după interese de grup.

“Proiectul legislativ este incoerent în propuneri, ceea ce arată că este modelat mai curând după interese de grup. Concret, se taie anumite facilităţi de la categorii de angajaţi (IT, agricultură, construcţii) dar se păstrează neatinse majorările de 25% a diurnei pentru parlamentari, făcute în februarie 2023 (cand deja se discutau măsuri de restrângere bugetară); Se intoduc contribuţii pentru tichetele de masă şi prime de vacanţă, dar categorii întregi sunt în continuare exceptate de la plata CAS la fondul public de pensii (notari, avocaţi);

Talpa ţării e pusă să tragă la jug pentru a acoperi excesele şi incompetenţa unei clase politice care vrea cu orice preţ să-şi păstreze privilegiile şi propria bunăstare”, au explicat sindicaliştii Cartel Alfa.
Aceştia susţin că introducerea CASS la tichetele de masă şi vouchere de vacanţă va micşora instant valoarea veniturilor nete ale lucrătorilor pentru tichetele aflate în plată.
“Faptul că valoarea maximă a unui tichet de masă creşte de la 30 la 35 lei (oricum insuficient în raport cu explozia preţurilor la alimente) si cea a voucherelor de vacanţă de la 1.450 la 1.600 lei, este doar o posibilitate, dificil de pus în practică când încă avem angajatori care acordă tichete de masă la valoarea de 10 lei sau vouchere de vacanta de 500 lei. Guvernanţii dovedesc din nou că nu cunosc si nu înţeleg deloc realitatea dincolo de experienţa lor personală, care de altfel tinde spre zero pe piaţa muncii. Ei ignoră total faptul că la acordarea tichetelor de masă sau a voucherelor de vacanţă, valoarea acestora este o posibilitate, pusă în practică în urma unei negocieri între sindicate şi angajatori”,
au mai transmis reprezentanţii Cartel Alfa, citați de news.ro.
De asemenea, sindicaliştii mai susţin că schimbările acestea bruşte de reglementări subminează înţelegeri ale părţilor la care se ajunge cu mari eforturi, şi plasează ambele părţi, şi angajat şi angajator, într-o situaţie perdantă.

Sindicaliştii Cartel Alfa au mai precizat că reducerea „la gramadă” a posturilor de conducere, fără o analiză serioasă, poate conduce la disfuncţionalităţi sau chiar paralizarea unor instituţii sau domenii de activitate, ex. APIA, asistenţa socială sau inspecţia muncii.

Confederaţia Naţională Sindicală Cartel ALFA solicită guvernului, ţinând cont şi de avizul negativ al Consiliului Economic şi Social, refacerea proiectului legislativ cu propunerile înaintate în scris în cadrul Consiliului Naţional Tripartit de Dialog Social, înainte de asumarea răspunderii.

“Continuarea demersurilor guvernului fără să ţină cont de semnalele negative puternice din societate, precum şi de opiniile partenerilor sociali, constituie premisele unui conflict social, şi în acelaşi timp creează un teren fertil pentru proliferarea ideilor extremiste şi atitudinilor anti-sistem”,

au mai transmis sindicaliştii Cartel Alfa.

scroll to top