Câștig de cauză pentru fostul pilot de F1 Nikita Mazepin în instanța UE: beizadeaua rusească scapă de sancțiuni
Fostul pilot rus de Formula 1 Nikita Mazepin, fiul unuia dintre oligarhii ruși cei mai apropiați de Vladimir Putin, a reușit să scape de sancțiunile impuse de Uniunea Europeană în urmă cu doi ani, după o decizie în acest sens a Tribunalului General al Uniunii Europene, citată de Bloomberg.
Precedentul stabilit prin hotărârea Tribunalului ar putea da speranțe noi altor familii bine conectate la butoanele puterii de la Kremlin, membrii acestora aflându-se pe diverse liste de sancțiuni dictate de UE după invadarea Ucrainei de către Rusia.
Nikita Mazepin a fost inclus pe listele de sancțiuni UE în 2022, alături de tatăl său, magnatul rus al industriei îngrășămintelor chimice Dmitri Mazepin, fondator al unuia dintre cei mai mari producători de îngrășăminte la nivel global, UralChem JSC.
Potrivit deciziei Tribunalului, toate măsurile sancționatorii decise de UE împotriva lui Mazepin Jr. sunt nule:
”Legătura de familie cu tatăl său, omul de afaceri rus Dmitri Mazepin, nu este un element suficient pentru ca acesta să fie considerat ca fiind legat de tatăl său prin interese comune și, prin urmare, pentru ca el să fie menținut pe acele liste”, au decis judecătorii UE, potrivit unei declarații de presă.
La câteva zile după invadarea Ucrainei de către Rusia, Nikita Mazepin a fost pus pe liber de echipa Haas, alături de care ar fi trebuit să participe în ediția din 2022 a Campionatului Mondial de Formula 1.
Potrivit unor declarații ale sale, intenționase să participe la Marele Premiu al Marii Britanii de la Silverstone pentru a purta discuții cu mai multe echipe din sporturile cu motor, în încercarea de a-și salva cariera de pilot, însă nu a primit acceptul de a intra pe teritoriul Regatului Unit.
Pe de altă parte, magnatul Dmitri Mazepin rămâne printre sancționați, apelul său fiind respins de judecătorii europeni în luna noiembrie a anului trecut.
Mazepin Sr. a fost unul dintre oamenii de afaceri ruși care au participat la întâlniri cu Vladimir Putin chiar înaintea invadării Ucrainei, în urmă cu doi ani.
Cei doi s-au întâlnit și în noiembrie 2022, pentru a discuta despre situația de pe piața îngrășămintelor, întâlnire pe care Mazepin a folosit-o ca pe o oportunitate de a se plânge de includerea sa pe listele de sancțiuni și pentru a-i mulțumi lui Putin pentru tot sprijinul acordat.
În luna octombrie, Putin i-a acordat lui Mazepin una dintre cele mai vechi distincții de stat ale Rusiei, ”Ordinul Alexandr Nevski”, pentru întreaga muncă și activitate.
La rândul lor, zeci de alți oligarhi și directori de top ruși, precum și unii dintre membrii familiilor lor s-au adresat instanței UE de la Luxemburg în încercarea de a scăpa de sancțiuni și de a-și recâștiga controlul asupra activelor, conacelor și superyacht-urilor aflate pe teritoriul Uniunii Europene.
Decizia de miercuri nu este definitivă, putând fi încă atacată la instanța supremă a UE, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).