Închide

Cât va costa reconstrucția Ucrainei? Germania organizează un summit și pune la punct planul riguros

Avatar
peace, ukraine, peace sign

Fotografie de Nennieinszweidrei pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute
  • Reconstrucția Ucrainei va costa peste 400 miliarde de dolari. Dar cum s-a ajuns la această sumă?
  • Germania va găzdui o conferinţă internaţională pe tema reconstrucţiei Ucrainei anul viitor, pe 11 şi 12 iunie, în care se vor lua decizii concrete pe baza unui plan riguros pus la cale ăn stilul nemților.
  • Banca Mondială a calculat deja nevoile la peste 400 de miliarde de dolari pentru a duce la bun sfârşit acest şantier gigantic.
A ajuta Kievul să-şi menţină economia pe linia de plutire şi, pe termen lung, să-şi reconstruiască infrastructura este obiectivul unei conferinţe internaţionale de anul viitor privind reconstrucţia Ucrainei, care se va ţine pe 11 şi 12 iunie la Berlin, relatează La Tribune citat de Rador Radio România.Cancelarul german, Olaf Scholz, a anunţat ţinerea acestei conferinţe la finalul unei întâlniri de o jumătate de oră cu preşedintele Volodimir Zelenski la New York, în marja Adunării generale a Naţiunilor Unite. Situaţia politică, militară şi umanitară din Ucraina a fost în centrul discuţiei, a arătat cancelaria, care a reafirmat că Germania va contionua să susţină Kievul.

Într-un mesaj publicat pe platforma de mesagerie Telegram, Volodimir Zelenski a subliniat şi el că “a discutat cu cancelarul german situaţia de pe linia frontului şi nevoile prioritare ale forţelor de apărare ale Ucrainei”.

“O atenţie deosebită a fost acordată pregătirii conferinţei internaţionale pentru refacerea Ucrainei, care se va ţine în Germania”,

a adăugat el. Londra a găzduit ultima conferinţă de acest tip, care a reunit lideri şi reprezentanţi a peste 60 de ţări şi instituţii financiare în iunie, pentru a debloca fondurile pentru reconstrucţia ţării după invazia rusă.

Statele Unite au numit o reprezentantă specială pentru reconstrucţia economiei Ucrainei

La mijlocul lui septermbrie, preşedintele aerican, Joe Biden, a anunţat că a numit-o pe miliardara şi fostă ministru al comerţului, Penny Pritzker, reprezentantă specială penmtru reconstrucţia economiei Ucrainei. “Împreună cu guvernul ucrainean”, ca şi cu aliaţii Statelor Unite, instituţiile financiare internationale şi sectorul privat, Penny Pritzker “va conduce eforturile Statelor Unite pentru a ajuta la reconstruirea economiei ucrainene”, a arătat preşedintele într-un comunicat. Ea va trebui “să ajute guvernul ucrainean să facă reformele necesare pentru a-şi întări economia”. Pe de altă parte, într-un recent raport, Agenţia americană pentru dezvoltare internaţională a făcut apel la o reconstrucţie care să modernizeze economia ucraineană, întărind sectorul privat ca şi protecţia împotriva corupţiei.

La conferinţa de la Londra, Statele Unite au promis 520 de milioane de dolari pentru a susţine infrastructura energetică a Ucrainei, un ajutor distinct de cele 43 de miliarde furnizate de Statele Unite ca ajutor de securitate.

La rândul lui, în aprilie, în vizită de trei zile în Ucraina, Clément Beaune, ministrul Transporturilor, a asigurat Ucraina de sprijinul Franţei pentru reconstrucţia infrastructurii sale şi capacităţilor de transport. Banca Mondială a estimat că Ucraina va avea nevoie de peste 400 de miliarde de dolari pentru a se reconstrui.

scroll to top