Închide

Ce alternative au găsit rușii la mașinile, televizoarele și smartphone-urile occidentale?

Avatar
the flagpole, russia, state flag

Fotografie de IGORN pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Mașinile, televizoarele și smartphone-urile chinezești înlocuiesc importurile germane și sud-coreene în Rusia, în timp ce piața din această țară este remodelată din cauza sancțiunilor și a exodului mărcilor occidentale în urma invaziei Ucrainei. 

Rezultatul bulversează comerțul, Rusia încercând să se izoleze de noi perturbări prin orientarea către bunuri din țări care nu s-au alăturat sancțiunilor impuse de SUA și aliații săi. De asemenea, Moscova rescrie regulile pentru a permite fondului său suveran de investiții să investească în monedele Chinei, Indiei și Turciei, după ce sancțiunile au blocat achizițiile de euro și dolari, potrivit DcNews.ro.

Războiul a accelerat înclinarea Rusiei spre Asia, schimbările care înainte durau ani de zile petrecându-se în câteva luni. Transformarea de fapt perge pe o linia deja existentăși un proces demarat aproape de începutul guvernării lui Putin, cu schimbări similare care au măturat economia, de la sectorul bancar la vânzările de energie.

Vânzările de vehicule ale Great Wall Motor Co. și Geely Automobile Holdings Ltd. s-au menținut stabile în iulie, chiar și în condițiile în care piața auto s-a prăbușit cu 75% față de anul precedent, propulsând mărcile lor în topul celor mai bine vândute mașini. În ultimul trimestru, 81% din importurile de mașini noi au fost chinezești, față de 28% în primul trimestru, potrivit datelor Avtostat.

Banca centrală rusă a declarat într-un raport din 24 august că sentimentul din afacerile în comerțul auto a devenit pozitiv pentru prima dată de la invazia declanșată din februarie, deoarece piața s-a mutat de la producătorii europeni la automobilele asiatice.

Samsung a fost detronat

Piața de smartphone-uri s-a mutat, de asemenea, în favoarea Chinei după ce Apple și Samsung au suspendat livrările. În timp ce produsele lor sunt disponibile prin importuri paralele, sau gri, care nu se fac cu acordul producătorilor, astfel de vânzări pot descuraja consumatorii, deoarece sunt mai scumpe și nu se află în garanție.

Xiaomi a fost cel mai bine vândut brand de smartphone-uri din Rusia în al doilea trimestru, detronând Samsung, iar trei dintre primele cinci mărci au fost chinezești, potrivit Mobile TeleSystems PJSC, cel mai mare operator de telefonie mobilă din țară.

“Are loc o redistribuire”, a declarat Alexei Zaitsev, șeful diviziei de telecomunicații a platformei de comerț electronic Ozon Holding  “Observăm o creștere a cererii de smartphone-uri Android ale mărcilor chinezești”.

Cererea de televizoare chinezești aproape s-a dublat după invazie, deoarece companiile japoneze și coreene au oprit livrările, a raportat luna trecută ziarul Izvestia, citând retaileri online.

Această explozie vine în condițiile în care vânzările cu amănuntul au suferit cea mai gravă prăbușire de la pandemia de coronavirus, scăzând cu aproape 10% în fiecare lună, pe bază anuală, în perioada aprilie-iunie. Cheltuielile gospodăriilor din Rusia reprezintă mai mult de jumătate din produsul intern brut.

Tranzacții în yuani

Comerțul cu Beijingul era în creștere chiar înainte de război, iar China a furnizat anul trecut aproximativ 25% din totalul importurilor Rusiei. Cu toate acestea, relația este asimetrică, piața rusă reprezentând 2,3% din exporturile chinezești.

Moscova are nevoie de aceste livrări mai mult ca niciodată, deoarece consumatorii săi se confruntă cu un viitor în care vor fi disponibile mai puține opțiuni. Luna trecută, Rusia a cumpărat bunuri în valoare de 6,7 miliarde de dolari din China, în creștere cu peste 20% față de anul trecut. Comerțul bilateral, alimentat de prețurile mai mari la energie, ar putea crește cu peste o treime, ajungând la 190 de miliarde de dolari în 2022, a raportat Tass la 17 august, citând un oficial rus.

China este un partener din ce în ce mai important pentru Rusia, tranzacțiile în yuani au crescut de peste 40 de ori pe Bursa de la Moscova până acum în acest an și “a început acum să domine tranzacțiile cu alte monede mai tradiționale”, potrivit lui Ivan Ciakarov, economistul șef al Citigroup pentru Rusia.

Tot mai multe companii chinezești își dau seama cum să importe în Rusia fără a se lovi de sancțiuni, potrivit lui Boris Kopeikin, analist la Centrul pentru Cercetare Strategică, un think tank cu sediul la Moscova.

“Ritmul se accelerează și până la sfârșitul anului vom vedea o varietate mult mai largă de produse chinezești”, a declarat Kopeikin.

scroll to top