Închide

Ce efecte și riscuri de contagiune prezintă cel mai răsunător faliment bancar din SUA din 2008 încoace?

Avatar
bells, noise, crash

Fotografie de congerdesign pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

Falimentul Silicon Valley Bank (SVB) clatină piețele financiare și îi face pe mulți să se întreba dacă nu va submina sistemul bancar mai larg și va începe o nouă prăbușire. O amplă analiză a CNN încearcă să deslușească efectele acestei prăbușiri și să explice de ce falimentul SVB este diferit față de cele care au declanșat criza globală din 2008.

Managerul miliardar de fonduri speculative Bill Ackman a comparat SVB cu Bear Stearns, primul creditor care s-a prăbușit la începutul crizei financiare globale din 2007-2008.

“Riscul falimentului și al pierderilor de depozite în acest caz este că următoarea bancă, cea mai puțin capitalizată, se confruntă cu o fugă și dă faliment, iar piesele de domino continuă să cadă”, a scris Ackman pe Twitter.

Cu toate acestea, majoritatea analiștilor consultați de CNN spun că implozia SVB pare deocamdată specifică unei companii.

Un creditor crucial pentru startup-urile tehnologice din SUA, banca a fost supusă la presiuni pe măsură ce finanțarea din Silicon Valley a secat, ca urmare a încetinirii economice și a creșterii rapide a ratelor dobânzilor.

“Motivul pentru care SVB este în dificultate este că are expunere la anumite industrii”, a declarat Jonas Goltermann, economist șef adjunct pentru piețe la Capital Economics.

Majoritatea celorlalte bănci, a adăugat el, sunt mai “diversificate”.

Secretarul adjunct al Trezoreriei, Wally Adeyemo, a încercat vineri să liniștească publicul în legătură cu sănătatea sistemului bancar după prăbușirea bruscă a SVB.

“Autoritățile federale de reglementare sunt atente la această instituție financiară particulară și, când ne gândim la sistemul financiar mai larg, suntem foarte încrezători în capacitatea și rezistența sistemului. Dispunem de instrumentele necesare pentru a face față unor incidente precum cel care s-a întâmplat cu Silicon Valley Bank”, a declarat Adeyemo pentru CNN într-un interviu exclusiv.

De asemenea, există mai puțină anxietate cu privire la stabilitatea sectorului bancar datorită reformelor semnificative de reglementare puse în aplicare după criza din 2008.

Cu toate acestea, prăbușirea SVB dezvăluie tensiunile create de cea mai rapidă creștere a costurilor de împrumut din ultimele decenii. Băncile centrale au majorat ratele dobânzilor pentru a domoli inflația ridicată, dar ritmul creșterilor a ridicat probleme neașteptate. Iar îngrijorările persistă cu privire la alte consecințe.

De exemplu, băncile care au cumpărat titluri de stat americane și alte obligațiuni atunci când ratele dobânzilor erau foarte scăzute au acum pierderi, deoarece costurile de împrumut au crescut și prețurile obligațiunilor au scăzut.

Acțiunile băncilor, scuturate zdravăn

Înființată în 1983, SVB a oferit finanțare pentru aproape jumătate din companiile americane din domeniul tehnologiei și al asistenței medicale susținute de capital de risc.

Problemele sale au ieșit la iveală săptămâna aceasta, când a dezvăluit că are nevoie urgentă de fonduri. Miercuri, compania și-a prezentat planurile de a strânge peste 2 miliarde de dolari de la investitori pentru a umple o lipsă în finanțele sale, creată de vânzarea unei părți din portofoliul său de obligațiuni, care a fost grav afectat.

SVB a scos la vânzare obligațiunile, deoarece unii clienți și-au retras banii de la bancă. Acțiunile SVB s-au prăbușit joi cu 60%. Tranzacționarea acțiunilor a fost întreruptă vineri, pe fondul unor informații potrivit cărora banca, incapabilă să strângă toți banii de care avea nevoie, ar fi căutat un cumpărător.

Apoi, autoritățile de reglementare din California au intervenit, închizând banca și apelând la US Federal Deposit Insurance Corporation pentru a acționa ca administrator judiciar. Silicon Valley Bank avea active totale de aproximativ 209 miliarde de dolari și depozite totale de 175 miliarde de dolari la sfârșitul anului trecut, potrivit FDIC.

Ca un semn că îngrijorările se extind și în alte părți ale sectorului bancar, acțiunile altor creditori au scăzut și ele.

JPMorgan Chase (JPM), Bank of America (BAC), Wells Fargo (WFC) și Citigroup (C) au suferit joi scăderi cuprinse între 4% și 7%.

În timp ce acțiunile acestora s-au stabilizat vineri, băncile mai mici au continuat să sufere. Un fond tranzacționat la bursă care urmărește băncile regionale, SPDR S&P Regional Banking ETF, a scăzut cu peste 6%. Băncile din Europa au fost, de asemenea, afectate.

Ce se întâmplă mai departe?

Alți creditori cu o clientelă foarte specializată ar putea fi supuși la presiuni. Silvergate, un creditor axat pe criptomonede, a declarat miercuri că își încheie operațiunile după ce recentele turbulențe din domeniul activelor digitale i-au afectat finanțele.

Totuși, majoritatea comentatorilor apreciază că riscurile unei contagiuni mai largi sunt deocamdată limitate.

“În general, sistemul bancar este într-o formă bună și este capabil să reziste la șocuri semnificative. Cred că SVB este specială în sensul că are o bază de deponenți nestatornică”, a declarat Jens Hagendorff, profesor de finanțe la King’s College London.

La rândul său, fostul secretar al Trezoreriei SUA Larry Summers a declarat vineri pentru Bloomberg News că nu vede “niciun risc sistemic” dacă situația “este gestionată în mod rezonabil”, adăugând că are “toate motivele să creadă că așa va fi”.

Cu toate acestea, tumultul de pe piețe, care a urmat anunțul privind prăbușirea SVB, dezvăluie că băncile s-ar putea afla în situație dificilă, pe măsură ce condițiile economice și de piață se schimbă rapid.

Prăbușirea SVB a fost legată, parțial, de scăderea valorii obligațiunilor pe care le-a cumpărat în perioadele de boom, când avea un surplus de lichidități grație depozitelor clienților și își căuta refugii stabile pentru a-și ”parca” numerarul.

Creșterea ratelor dobânzilor a făcut ca activele cu randament scăzut, cum ar fi obligațiunile, să valoreze mult mai puțin. Asta a cauzat probleme atunci când banca a fost nevoită să strângă fonduri rapid.

”[Scăderea prețurilor obligațiunilor reprezintă] o problemă doar într-o situație în care bilanțul se duce la fund cu viteză destul de mare și trebuie să vinzi active pe care în mod obișnuit nu ar trebui să le vinzi”, a spus Luc Plouvier, manager senior de portofoliu la Van Lanschot Kempen, o firmă olandeză de administrare a activelor.

Este posibil ca SVB să nu fie singura instituție financiar-bancară care s-ar putea confrunta această problemă:

”Multe instituții – de la băncile centrale, până la băncile comerciale și la fondurile de pensii – se bazează pe active care valorează mult mai puțin decât cele raportate în situațiile lor financiare. Pierderile rezultate vor fi mari și vor trebui finanțate cumva. Amploarea problemei începe să provoace îngrijorare”, a atras atenția Hagendorff în încheiere.

scroll to top