Închide

Ce este ”Bitcoin City”, noul plan semeț al ”celui mai cool dictator din lume”?

Avatar
Bukele Bitcoin City

Președintele Nayib Bukele prezintă proiectul Bitcoin City. Sursa foto: Reuters / Jose Cabezas.

Timp de citire: 2 minute

Sâmbătă s-a încheiat o săptămână de evenimente de promovare a Bitcoin-ului în El Salvador, prilej pentru președintele statului, Nayib Bukele, auto-intitulat ”cel mai cool dictator din lume”, să prezinte un nou proiect futurist, bazat pe criptomonede: Bitcoin City.

El Salvador plănuiește să construiască primul “Oraș Bitcoin” din lume, finanțat inițial prin obligațiuni garantate cu Bitcoin, crescând astfel miza pariului pe care statul latino-american l-a pus pe principala criptomonedă a lumii, potrivit agenției Reuters.

Bukele a declarat că orașul planificat în regiunea La Union, din estul țării, va obține energie geotermală de la un vulcan și nu va percepe nicio taxă, cu excepția TVA-ului.

“Investiți aici și câștigați toți banii pe care îi doriți”, a clamat Bukele în limba engleză, îmbrăcat numai în alb și purtând o șapcă de baseball pusă cu cozorocul în spate, în stațiunea balneară Mizata, unde a avut loc ultimul eveniment al săptămânii.

“Acesta este un oraș complet ecologic, care funcționează și este alimentat de un vulcan”, a adăugat el.

Jumătate din TVA-ul perceput va fi folosit pentru a plăti obligațiunile emise pentru a construi orașul, iar cealaltă jumătate pentru servicii precum colectarea gunoiului, a declarat Bukele, estimând că infrastructura publică va costa aproximativ 300.000 de Bitcoin.

El Salvador a devenit în septembrie prima țară din lume care a adoptat Bitcoin ca mijloc legal de plată.

Deși Bukele este un președinte popular, sondajele de opinie arată că salvadorienii sunt sceptici cu privire la dragostea sa pentru Bitcoin, iar introducerea sa, una cu probleme, a alimentat protestele împotriva guvernului.

Asemănându-și planul cu orașele fondate de Alexandru cel Mare, Bukele a declarat că orașul Bitcoin City va fi circular, cu un aeroport, zone rezidențiale și comerciale, și va avea o piață centrală concepută pentru a arăta, din vedere aeriană, ca un simbol Bitcoin.

“Dacă vrem ca Bitcoin să se răspândească în lume, ar trebui să construim niște orașe precum Alexandria (lui Alexandru cel Mare)”, a declarat Bukele.

”Obligațiuni vulcanice” în Bitcoin, începând de anul viitor

El Salvador a planificat să emită primele obligațiuni bitcoin în 2022, a spus Bukele, sugerând că acest lucru se va întâmpla peste 60 de zile.

Samson Mow, directorul de strategie al furnizorului de tehnologie blockchain Blockstream, a declarat la reuniune că prima emisiune pe 10 ani, cunoscută sub numele de “obligațiuni vulcanice”, va avea o valoare de 1 miliard de dolari, va fi susținută de Bitcoin și va avea un cupon de 6,5%.

Jumătate din sumă ar urma să fie destinată cumpărării de bitcoin pe piață, a spus el. Vor urma și alte obligațiuni.

După de cinci ani, El Salvador va începe să vândă o parte din Bitcoinii folosiți pentru a finanța emisiunea de obligațiuni pentru a oferi investitorilor un “cupon suplimentar”, a spus Mow, afirmând că valoarea criptomonedei va continua să crească puternic.

“Acest lucru va face din El Salvador centrul financiar al lumii”, a mai spus Bukele.

scroll to top