Închide

Ce îi motivează pe români să investească pe piaţa de capital?

Avatar
Bursa Bvb

Foto: stiribancare.ro

Timp de citire: 2 minute

Românii care intenţionează să investească pe piaţa de capital o fac din trei mari motive – siguranţă, independenţă financiară şi faptul că reprezintă un venit pasiv, conform unui studiu realizat la solicitarea unei firme de brokeraj.

Studiul InvestiMetru, realizat de EXACT Business Solutions pentru Investimental, aflat la a doua ediţie, evidenţiază câteva modificări semnificative faţă de anul trecut. Schimbările vizează perioada de tranzacţionare, orizontul de timp al investiţiilor, procentul din venituri alocat investiţiilor în cazul celor care intenţionează să tranzacţioneze, precum şi principala temere a acestora.

“Românii care se uită spre bursă pentru a-şi investi banii o fac din trei mari motive – siguranţă, independenţă financiară şi faptul că reprezintă un venit pasiv. Dacă în 2022, tranzacţionarea era percepută detaşat ca fiind o rezervă, în 2023 aceasta este văzută în egală măsură ca o rezervă, dar şi ca o siguranţă financiară pe termen lung. Îmbunătăţirea stilului de viaţă şi independenţa financiară sunt motivele care se regăsesc şi în topul Intenderilor”, semnalează studiul.

De asemenea, analiza relevă faptul că aproximativ şase din zece respondenţi tranzacţionează de mai puţin de trei ani, 39% fiind activi de o perioadă de 2-3 ani, iar 18% de un an sau mai puţin.

“Se observă astfel, o scădere semnificativă – 30% în 2022 vs. 18% în 2023 – a utilizatorilor cu o experienţă de un an sau mai mică”, se menţionează într-un comunicat privind studiul, transmis AGERPRES.

În ceea ce priveşte investiţiile pe termen scurt, comparativ cu 2022, investitorii activi menţionează, într-o proporţie semnificativ mai mică, faptul că investesc pe termen scurt. Nu acelaşi lucru putem spune despre intenderi, adică cei care intenţionează să facă pasul spre bursă, care par dispuşi, semnificativ mai mult, să investească pe termen scurt.

Pe de altă parte, ponderea intenderilor care ar fi dispuşi să investească 10% din veniturile lunare este în creştere – aproape 40% în 2023, faţă de 28% în 2022. Cât despre cei care vor să pună la lucru, pe bursă, peste 30% din venituri, procentul rămâne neschimbat.

Principala temere a celor care intenţionează să investească a devenit pierderea întregului capital. Din cercetarea anterioară, reieşea că principalul obstacol era lipsa accesului la cele mai bune informaţii.

Pe profilul investitorilor, aceştia sunt, preponderent, bărbaţi cu vârste cuprinse între 25 şi 45 de ani, care locuiesc în Bucureşti sau în alte oraşe mari, antreprenori sau angajaţi, cu un venit mediu de 9.000 de lei pe lună, efectuează tranzacţii cel puţin o dată pe lună, în proporţie de 67%, procent valabil atât pentru 2023, cât şi pentru 2022.

Studiul a fost realizat în perioada 2 – 15 februarie 2023, prin metodologia CAWI, pe un eşantion de 327 de respondenţi adulţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, din zonele urbane ale României, cu un venit lunar de peste 4.500 de lei şi economii de peste 3.000 de euro, cu studii superioare şi familiarizaţi cu tehnologia.

Investimental este primul broker autorizat pentru tranzacţii bursiere la BVB din ultimii 14 ani, care şi-a început activitatea în iulie 2023. Principalul investitor al Investimental, Sacha Dragic, a devenit în ultimii ani unul dintre cei mai importanţi antreprenori din România, grupul Superbet, pe care l-a fondat, depăşind deja valoarea de 2,5 miliarde de euro.

scroll to top