Producătorii români de cereale au avertizat că un aflux de cereale ucrainene prin așa-numitele „căi de solidaritate” ale UE îi împinge aproape de faliment, dar Comisia Europeană insistă că acest lucru nu are un impact negativ asupra pieței unice, potrivit Euractiv.
„Nu există niciun impact distructiv sau negativ al exporturilor din Ucraina pe piețele UE”, a declarat comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, reporterilor, la o conferință de presă de luni (26 septembrie), subliniind că „nu afectează negativ situația fermierilor și nici nu afectează negativ prețurile.”
„Căile de solidaritate” sunt o inițiativă lansată la sfârșitul lunii mai pentru a facilita exporturile de cereale din Ucraina prin toate rutele posibile, în principal râuri, căi ferate și drumuri, pe fondul blocării porturilor maritime ucrainene.
Acest lucru a permis ca 3 milioane de tone de cereale să fie exportate din Ucraina în august, în comparație cu aproximativ 300.000 de tone în martie, după izbucnirea războiului. Înainte de invazie, Ucraina exporta 5-6 milioane de tone lunar.
Anterior, în iulie, un reprezentant al Comisiei a raportat în fața Comisiei pentru agricultură a Parlamentului European (AGRI) că cerealele care vin din Ucraina în țările vecine se blochează pe piețele locale, marcând că „este foarte dureros pentru ei”. Prin urmare, ei au subliniat necesitatea „căilor de solidaritate”, astfel încât cerealele să ajungă în sfârșit pe piețele internaționale și să aducă ușurare fermierilor locali.
Dar Wojciechowski a insistat acum că nu există „probleme în vânzarea cerealelor de către fermierii europeni”.
„Nu vedem niciun colaps în ceea ce privește prețurile din cauza acestui export din Ucraina”, a spus el, adăugând că executivul UE urmărește cu atenție situația pieței.
Cu toate acestea, fermierii de pe teren din România pictează o imagine cu totul diferită a situației, avertizând că cerealele ucrainene care trec prin graniță îi împing pe fermierii locali în pragul falimentului.
Furtuna perfecta
Potrivit lui Florentin Bercu de la Alianța Română pentru Agricultură și Cooperare, producătorii agricoli români au suferit o „deteriorare puternică a competitivității lor”.
Pentru Bercu, principala problemă este că fermierii români sunt subcotați de importurile mai ieftine de floarea-soarelui, grâu, orz și porumb din Ucraina, care sunt cultivate sub reguli și restricții diferite față de UE.
„Importul de cereale și semințe oleaginoase trebuie să tranziteze teritoriul țării și să ajungă în statele membre UE, care sunt importatoare nete ale acestor culturi sau, mai departe, în țări terțe. Dar, dimpotrivă, aceste culturi sunt vândute pe piața din România”, a declarat el pentru EURACTIV.
Aceste diferențe reduc prețul, făcându-l mai atractiv pentru comercianți. Între timp, acest lucru reduce calitatea cerealelor vândute pe piața din România, punând în pericol producătorii locali.
„În vârful recoltei, piața locală de cereale și oleaginoase este mulțumită de cereale ucrainene, prăbușind astfel piața cerealelor din România, atât din punct de vedere al prețurilor de achiziție, cât și din punct de vedere al volumelor necesare”, a explicat Bercu.
Printre alte probleme cauzate de măsurile de facilitare a exporturilor de cereale ucrainene se numără și costul de transport pentru fermierii români, care aproape s-a triplat în prima lună de liberalizare a comerțului din cauza cererilor foarte mari de producție din Ucraina.
Între timp, numărul produselor de protecție a plantelor contrafăcute sau interzise în UE a crescut, a spus Bercu, avertizând că acest lucru pune în pericol consumatorii europeni și locali.
Această combinație de prețuri mici de achiziție, randamente scăzute și costuri mari de producție a creat o „furtună perfectă”, a avertizat el.
De asemenea, surse din cadrul unei recente reuniuni informale a miniștrilor agriculturii au declarat pentru EURACTIV că și Polonia a exprimat îngrijorări similare.
Între timp, în iulie, deputații europeni din comisia pentru agricultură a Parlamentului European au vizitat porturile Constanța, Agigea și Galați, oferind asigurări că vor căuta soluții.
Pretul solidaritatii
În ciuda impacturilor negative, Bercu s-a grăbit să sublinieze că fermierii români continuă să susțină inițiativa căilor de solidaritate, menționând că preocupările „nu trebuie înțelese ca o dezaprobare a fermierilor față de aceste coridoare”, ci mai degrabă ca o modalitate de „autoconservare”.
Cu toate acestea, fermierii solicită o serie de măsuri practice pentru a ajuta la atenuarea tensiunii fluxului de produse ucrainene, inclusiv o mai bună gestionare în porturile maritime, precum și trasabilitatea pentru a preveni redirecționarea cerealelor ucrainene către piața românească.
Bercu a cerut, de asemenea, ca fondurile UE să fie alocate pentru îmbunătățirea logisticii și creșterea capacităților de stocare în zonele cu acces la navigație.
„În acest moment, aceste măsuri nu au fost implementate și suntem conștienți că este un proces lung. Deci trebuie să absorbim singuri șocul”, a rezumat Bercu.