Închide

C.E. va discuta plafonarea prețului energiei pe fondul creșterii vertiginoase a costurilor

Avatar
Flags of the European Union in front of the EU-commission building "Berlaymont" in Brussels, Belgium

Fotografie de Christian Lue pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Comisia Europeană ia în considerare în prezent opţiuni de a plafona preţurile energiei şi de a reduce cererea de energie electrică, ca parte a unei strategii de a gestiona creşterea bruscă a costurilor energiei cauzată parţial de consecinţele invaziei Rusiei în Ucraina, relatează CNN.

”O criză este în curs de desfăşurare. Cred că suntem cu toţii extrem de conştienţi şi că preţurile energiei, atât facturile la gaz, cât şi la electricitate, sunt mari, aşa cum nu am mai văzut până acum”, a declarat, joi, Mechthild Wörsdörfer, director general adjunct al departamentului de energie al Comisiei.

”Există speculaţii, există incertitudine pe piaţă şi de aceea facem eforturi şi mai intense acum pentru a vedea ce altceva trebuie făcut”, a subliniat ea.

Preţurile au crescut de când compania rusă Gazprom a anunţat că va închide gazoductul Nord Stream 1 timp de trei zile, începând de miercuri, pentru a efectua lucrări de mentenanţă, stârnind temerile că Moscova ar putea opri complet fluxul de gaze către Europa.

Europa încearcă din răsputeri să găsească surse alternative pentru livrările ruseşti de gaze, după ce Kremlinul şi-a semnalat disponibilitatea de a pedepsi UE pentru sprijinul acordat Ucrainei.

”Se lucrează la măsuri de urgenţă privind preţurile energiei electrice. Ar putea exista şi ceva în ceea ce priveşte reducerea cererii de energie electrică”, a spus Wörsdörfer în timpul unei reuniuni a comitetului pentru energie al Parlamentului European privind planurile pentru iarnă.

Wörsdörfer a adăugat că Bruxelles-ul caută pe ”termen mediu spre lung” să îşi schimbe structura pieţei energiei electrice, subliniind că ”este nevoie de timp”.

Potrivit lui Wörsdörfer, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să prezinte planul Comisiei de a aborda preţurile energiei pe 14 septembrie.

Miniştrii Energiei din statele membre ale Uniunii Europene sunt programate să se întrunească pe 9 septembrie la Bruxelles pentru o întâlnire de urgenţă.

scroll to top