Cea mai mare navă de croazieră din lume a stârnit numeroase reacții pe internet. Va fi o mașină de făcut bani
Cea mai mare navă de croazieră din lume nu a primit încă niciun pasager la bord, dar a stârnit numeroase reacții pe internet, potrivit CNN.
Icon of the Seas – care a finalizat recent primul set de teste pe mare în vederea pregătirii călătoriei sale inaugurale din ianuarie 2024 – are acreditări uimitoare: 1.198 de picioare lungime (316 picioare mai mult decât Titanicul), 159 de picioare lățime, 20 de punți în total și o capacitate maximă de aproape 10.000 de persoane, incluzând toți pasagerii și echipajul.
Dar când o imagine a secțiunii sale de pupa a devenit virală în iulie, aceasta a polarizat opiniile, stârnind reacții pasionale din toate părțile. Impresia artistului înfățișa nava complet încărcată în culori vibrante, subliniind parcul său acvatic masiv – cu tobogane acvatice care doboară recorduri – și transmițând dimensiunea și densitatea extraordinară a navei.
Nu toată lumea a interpretat-o ca pe o viziune încântătoare a distracției și relaxării fastuoase pe mare. A fost catalogată drept o “monstruozitate”, o “grămadă de decadență”, iar un utilizator a sugerat că un nume mai potrivit pentru ea ar fi “Icoana bolii” (Icon of Disease). A fost numit “complicat de prost gust și vulgar” și a fost comparat cu “a fi blocat pe un Walmart plutitor” sau cu “un teanc abia echilibrat de farfurii pline de mâncare; haotic, dezordonat, posibil precar”.
Mulți au juxtapus-o cu viziuni ale iadului, un comentator sugerând o paralelă cu Hieronymus Bosch, un artist renascentist olandez cunoscut pentru peisajele sale infernale complicate. Un altul a oferit o referință culturală mai contemporană, spunând că nava seamănă cu versiunea Candy Crush a lumii subterane distopice din “Silo”, o emisiune TV în care omenirea supraviețuiește apocalipsei retrăgându-se într-un oraș subteran, la sute de niveluri de adâncime.
Dar ce anume din această imagine provoacă emoții atât de puternice?
Un truc de perspectivă?
“Și mie mi s-a părut ciudat de neobișnuită randarea”, spune Tom Davis, profesor de psihologie la Universitatea din Alabama, pentru CNN. “După ce m-am uitat mai atent, cred că găsesc natura tulburătoare o combinație interesantă între perspectiva artistică aleasă și antrenamentul post-pandemic de formare a spațiului personal/distanței sociale care ne-a fost băgat în cap tuturor.”
Davis spune că faptul că aceasta este o randare, nu o fotografie reală, joacă un rol crucial. “Aproape că dă impresia unei nave scurte, supraînălțate, stivuite, care se află pe o mare agitată, dar, în realitate, poate fi vorba de un truc de perspectivă, deoarece nava reală este aparent de trei sau patru ori mai lungă decât ideea pe care mi-o fac uitându-mă în jos la randare. Imaginile pe care le-am văzut care sunt mai mult din profil adaugă o senzație mai rezonabilă, cred eu, a înălțimii în contextul lungimii totale.”
El adaugă că reacția se poate datora multor variabile, inclusiv anxietățile și fobiilor personale, precum și experiențele personale cu stațiunile și croazierele.
“Pentru unii, o navă de această dimensiune cu atât de multe lucruri înghesuite pe ea reprezintă probabil multă distracție cu activități continue și eliberarea de plictiseală. Pentru alții, este posibil să nu fi fost niciodată într-o croazieră și să se gândească că este prea mult pentru a asimila toate acestea dintr-o dată”, spune el.
Potrivit lui Adam Cox, psiholog și expert în fobii, descrierea obișnuită a vasului Icon of the Seas ca fiind “de cinci ori mai mare” decât Titanicul poate sugera ideea unui dezastru potențial mai mare: “Cu atât mai mult după recenta tragedie cu submarinul Titanic”, spune el. “Acest lucru provoacă o dorință de protecție pentru a preveni o tragedie similară”.
Nivelurile de pe navă creează, de asemenea, un sentiment de claustrofobie la unele persoane, continuă el, deoarece acestea vor percepe nava ca fiind un loc în care mii de oameni sunt prinși în capcană, în loc să se bucure de o vacanță de croazieră.
“Iar pentru alții, culorile de bomboane fac ca nava să pară o jucărie, creând întrebări legate de siguranță care nu ar exista dacă nava ar fi în culori mai neutre”, adaugă el.
Producător de bani
Jonathan Abramowitz, psiholog la Universitatea Carolina de Nord din Chapel Hill, crede că imaginea pare destul de hărțuită și confuză:
“Poate că este vorba de ideea că se întâmplă atât de multe lucruri în același timp și de faptul că totul se petrece pe mare, fără să ai unde să te duci dacă ar exista vreun fel de urgență”, spune el.
Dar Ross Klein, sociolog la Universitatea Memorial din Newfoundland și expert în croaziere, spune că designul navei este o evoluție naturală pentru Royal Caribbean, compania de croaziere din Miami care deține nava.
“Este un pic comic, ceva cu o nuanță mistică. Dar este o extensie a ceea ce au urmărit în ultimii 25 de ani cu designul navelor lor”.
El crede că reacțiile se bazează în mare parte pe experiența anterioară cu croazierele. “Cred că entuziaștii Royal Caribbean se vor uita la acest lucru și vor spune ‘Wow, ceva nou! Este destul de interesant, abia aștept să ies și să văd ce se întâmplă acolo!”, spune el. “Imaginea actuală este destul de colorată și înfățișează o navă cu o mulțime de opțiuni. Răspunsurile pozitive le depășesc cu mult pe celelalte.”
Stewart Chiron, expert în croaziere
“Dar oamenii care nu fac croaziere, sau cei cărora poate le place un stil diferit de croazieră, cum ar fi navele mai mici, navele ultra-luxoase sau chiar ceva între acestea, vor vedea acest lucru ca pe o monstruozitate și vor spune: “De ce ai face asta?”.”
Expertul în croaziere Stewart Chiron este de acord. “Imaginile cu navele Royal Caribbean au stârnit adesea reacții puternice”, spune el pentru CNN.
“Răspunsurile negative la Icon of the Sea vin, evident, din partea celor care nu sunt în croazieră. Imaginea actuală este destul de colorată și înfățișează o navă cu o mulțime de opțiuni. Răspunsurile pozitive le depășesc cu mult pe celelalte”.
Un purtător de cuvânt al Royal Caribbean, contactat de CNN, nu a comentat reacțiile la această imagine specifică, dar a declarat că, de când Icon of the Seas a fost dezvăluit în octombrie 2022, a existat o “reacție incredibilă”, ceea ce a dus la cel mai mare volum de rezervări din istoria companiei în săptămâna în care s-au deschis vânzările.
Având în vedere că unele curse sunt deja vândute – și prețurile începând de la aproximativ 2.000 de dolari de persoană pentru o croazieră de șapte zile – nava va deveni probabil o mașină de făcut bani, potrivit lui Ross Klein.
“Royal Caribbean se remarcă prin faptul că depășește capacitatea de 100% pe navele lor. Și o parte din acest lucru constă în faptul că le oferă oamenilor ceva pentru care să dorească să vină la bord și să cheltuiască mulți bani odată ajunși acolo”, spune el. “Această navă va încasa 10 milioane de dolari pe săptămână”.