Închide

O majoritate covârșitoare a românilor nu își asigură cel mai valoros bun

Avatar
mortgage, house, contract

Fotografie de Tumisu pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

România este ţara cu cei mai mulţi proprietari de case din Uniunea Europeană. Dar puțini și le asigură împotriva dezastrelor naturale, precum cutremure, alunecări de teren și inundații. Potrivit TVR, datele oficiale arată că patru din cinci locuinţe nu au asigurare obligatorie.

Sunt dezastre pe care nu le putem prevesti și nici preveni. Însă ne putem asigura ca, în astfel de situații, măcar șocul financiar să fie acoperit. Acesta este rolul asigurărilor în caz de dezastre naturale. Deși sunt obligatorii, prea puțini români încheie astfel de polițe.

Cei mai mulți români nu își asigură cel mai valoros bun pe care îl au, casa.

Patru din cinci locuinţe din România nu au asigurare obligatorie. Datele oficiale arată că Ilfov, Bucureşti şi Braşov sunt judeţele cu cel mai mare grad de acoperire din acest punct de vedere. La polul opus se află Botoşani, Teleorman şi Olt.

În România există inclusiv o lege care îi obligă pe toţi românii să îşi asigure locuinţele în caz de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii. E un fel de RCA. Costă fie 10, fie 20 de euro pe an, în funcţie de tipul de construcţie.

Daniel Apostol, director de comunicare ASF:

“Noi, românii, suntem o naţiune europeană de proprietari. Ar trebui să conştientizăm că această poliţă de asigurare nu face nimic altceva decât să ne aducă mai multă linişte în viaţă.”

Pandemia pare să îi fi făcut pe români mai responsabili atunci când vine vorba de asigurarea locuinței.

Comparativ cu 2019, piața acestor asigurări a înregistrat o ușoară creștere, sub 5%.

Călin Matei, director general adjunct companie de asigurări:

“Asigurările de locuinţe – ce riscuri sunt acoperite – ai riscurile catastrofale – cutremurul. Ultimul cutremur de care probabil toţi ne aducem aminte este cel din 77. Au trecut foarte mulţi ani de atunci. Ca atare, percepţia românului asupra riscului a scăzut în mod semnificativ”.

Nicoleta Radu, director general PAID:

“În situaţii extreme, pagubele economice pe care un cutremur ca cel din 1977 le-ar putea produce economiei României sunt colosale. Niciodată statul român nu va putea să intervină în reconstrucţia locuinţelor”.

Legislația în vigoare prevede că cine nu își asigură locuința în caz de dezastre naturale să fie amendat cu până la 500 de lei.

scroll to top