Închide

Slovacia | Cel mai filorus popor al UE, dă semne de răzgândire. Totuși, diavolul se ascunde în detalii

Avatar
putin, russia, sochi 2014

Fotografie de hafteh7 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Cel mai recent sondaj realizat în Slovacia și care investighează părerile oamenilor despre războiul declanșat de Rusia prin invadarea Ucrainei arată că aproape jumătate dintre slovaci doresc ca Ucraina să câștige războiul. De partea rușilor, se poziționează doar unul din cinci slovaci, cu mult mai puțin decât la un sondaj anterior, realizat în luna iulie. Totodată, aproape un sfert dintre slovaci spun că ”nu le pasă” care dintre părți va ieși învingătoare, potrivit rezultatelor sondajului realizat de compania Globsec și citate de Euractiv.com.

Sprijinul slovacilor pentru Ucraina a ajuns la 47% din populația celei mai filoruse națiuni a Uniunii Europene.

Aproximativ 19% dintre cei întrebați au răspuns că își doresc victoria Rusiei, 24% dintre ei au declarat că ”nu le pasă” cine câștigă, iar 10% au spus că nu știu ce răspuns să ofere.

Analiştii consideră că această aparentă apatie a populației ar putea să fie doar o acoperire pentru sprijinirea tacită a Rusiei.

Rezultatele diferă destul de mult comparativ cu un sondaj anterior, realizat în luna iulie și dat publicității luna trecută, când peste jumătate dintre slovaci au spus că ar prefera victoria Rusiei asupra Ucrainei. Potrivit analistului Daniel Kerekeš, mai mulți factori pot explica diferența.

Întâi de toate, o explicație ar fi momentele în care au fost realizate cercetările. Primul sondaj a fost efectuat în iulie, când Rusia încă avansa pe câmpul de luptă, iar lucrurile păreau mai favorabile Moscovei.

”Cred că în iulie puțini oameni credeau că ucrainenii ar putea obține un asemenea succes. Situația la zi de pe câmpul de luptă poate schimba preferințele oamenilor”, a spus și sociologul Martin Slosiarik, director al companiei de cercetare a pieței FOCUS.

A doua explicație rezidă din metodologia utilizată. Primul sondaj a folosit o scară de zece puncte, de la o preferință clară spre Ucraina până la o preferință clară către Rusia. Noul sondaj a folosit șase opțiuni de răspuns, inclusiv ”Nu-mi pasă” și ”Nu știu”.

A treia diferență între cele două sondaje este modul de colectare a răspunsurilor.

În timp ce primul sondaj a folosit doar un chestionar online cu o eșantionare pe cote, cel recent a fost realizat prin apeluri telefonice personale (metoda CATI).

”Un chestionar online oferă respondentului un sentiment mai mare de anonimitate, ceea ce îi poate face pe oameni să fie mai sinceri în răspunsurile lor atunci când vine vorba de răspunsuri nepopulare sau imorale”, a spus Kerekeš.

Prin urmare, este posibil ca opțiunea ”Nu-mi pasă” să nu însemne cu adevărat un semnal al apatiei unui sfert din populație, ci doar o strategie de a evita răspunsul real – eventual sprijinul pentru Rusia.

scroll to top