Închide

Cele mai multe țări UE vor plafonarea prețului la gazele naturale. 5 state încă se opun

Avatar
gas, gas pipeline, sanctions

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene par să fie hotărâți să ceară Comisiei Europene găsirea de soluții de abordare a inflației în creștere, printre soluțiile propuse fiind și introducerea unui plafon la prețurile gazelor naturale, în încercarea de a aborda cauza principală a problemelor UE, potrivit unui proiect de concluzii ale summit-ului care va avea loc vineri, 7 octombrie, potrivit surselor Reuters și Euronews. Totuși, 5 state membre au încă dubii că aceasta ar fi abordarea corectă.

Apelul pentru un plafon al prețului gazelor la nivelul UE are încă opozanți: Germania, Austria, Olanda, Ungaria și Danemarca.

Discuția pe această temă devine tot mai presantă pe măsură ce Uniunea Europeană înceacă să găsească un răspuns comun la criza costului vieții, cauzată, în principal, de stoparea livrărilor de gaze rusești, ca reacție la sprijinul UE pentru Ucraina.

Germania a încins atmosfera dezbaterii joia trecută, când a anunțat un pachet de sprijin de 200 de miliarde pentru companiile și gospodăriile germane, în condițiile în care prețurile energiei electrice, legate de prețurile gazelor naturale, au crescut de zece ori în acest an, cu o inflație care a atins un record de 10% și cu o recesiune tot mai greu de evitat în zona euro.

Alte state ale Uniunii Europene nu își pot permite pachete de sprijin de asemenea dimensiuni. Franța a anunțat că va cheltui în acest scop 67 de miliarde de euro, iar Italia 68 de miliarde.

Anunțul venit de la Berlin a declanșat îngrijorarea Comisiei Europene și celorlalte capitale UE cu privire la păstrarea unui mediu concurențial pe piața UE, unele voci declarând că sprijinul anunțat de germani reprezintă o măsură care conduce la o concurență neloială din partea companiilor din această țară în raport cu cele din restul Europei.

Comparând șocul extern al crizei prețurilor la energie cu pandemia de COVID-19, oficialii UE cer un răspuns comun al UE care să ajute toate țările să facă față situației, dar fără a compromite regulile de concurență loială.

Un acord la nivelul UE privind limitarea prețurilor la gaze, dacă va primi suficient sprijin, ar putea fi un astfel de răspuns comun, se arată în documentul aflat încă în faza de proiect:

”Eforturile noastre de a asigura securitatea aprovizionării și de a reduce prețurile la energie trebuie să fie continuate. Invităm Comisia să lucreze, în regim de urgență, la propunerea de soluții viabile pentru reducerea prețurilor, prin limitarea prețurilor la gaze”, se arată în proiectul de concluzii ale liderilor UE, consultat de Reuters.

În ceea ce pare un răspuns coordonat la schema de sprijin anunțată de germani, miniștrii de finanțe din zona euro, reuniți la Luxemburg, au anunțat că se vor angaja să coordoneze în viitor, cu mai multă eficiență transfrontalieră, măsurile de sprijin luate la nivel național.

”Având în vedere efectul puternic de contagiune de pe piețele europene de energie, ne vom coordona măsurile pentru a menține condițiile de concurență echitabilă și integritatea pieței unice. Ar trebui să încercăm să evităm efectele de faza a doua a șocurilor create de prețul energiei, precum și o nouă accelerare a inflației”, se arată într-un proiect de declarație al miniștrilor, consultat de Reuters.

Țările UE au aprobat vineri un set de măsuri la nivelul întregului bloc, printre care impunerea de taxe excepționale pe profiturile companiilor din energie, pentru a proteja consumatorii de creșterea facturilor la energie. Totuși, statele UE rămân împărțite cu privire la următoarea decizie comună, pe care liderii o vor dezbate la întâlnirea lor de vineri, de la Praga.

Majoritatea celor 27 doresc o plafonare a prețului gazelor naturale la nivelul UE. 15 țări, inclusiv România, au îndemnat săptămâna trecută Comisia să propună această plafonare. Alte state, printre care Polonia și Italia, au anunțat că elaborează propria propunere cu privire la această temă, în vreme ce cele 5 țări amintite – Germania, Austria, Olanda, Ungaria și Danemarca – continuă să aibă o atitudine contrară plafonării.

Comisia nu a propus încă plafonarea și și-a exprimat îngrijorarea cu privire la această idee, sugerând mai degrabă ca statele membre să adopte plafoane de preț cu o bază mai restrânsă, de pildă exclusiv plafonarea gazelor utilizate pentru producerea de energie electrică.

Oricum ar fi, Comisia Europeană încearcă din răsputeri să obțină un consens asupra unui pachet de măsuri, pentru ca statele membre să nu mai fie tentate să acționeze singular, prin măsuri luate la nivel național:

”Fără o soluție europeană comună, riscăm serios fragmentarea”, a declarat sâmbătă președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

scroll to top