CFR Marfă vinde un hotel din centrul Predealului. Cu câți bani poți deveni patron de hotel?

,
Autor:    -  
Hotel Express Predeal
Sursa foto: Hotel Express Predeal.

Timp de citire: 3 minute

Compania CFR Marfă scoate la vânzare Hotelul Express, situat în centrul staţiunii Predeal, foarte aproape de gara orașului, în cadrul procesului de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de mărfuri pe care compania îl derulează pentru a restitui ajutorul de stat considerat de Comisia Europeană ilegal, anunță compania printr-un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Preţul de ofertare, la care se adaugă TVA, este de 15 milioane de lei, activul aflându-se sub sechestrul ANAF.

“Deoarece CFR Marfă se află în situaţia de a restitui un ajutor de stat considerat ilegal de către Comisia Europeană, societatea desfăşoară un proces amplu de valorificare a activelor neutilizate în activitatea de transport feroviar de mărfuri. Astfel, în conformitate cu articolul 248 din Codul de Procedură Fiscală, CFR Marfă a decis să valorifice toate activele care nu au o utilitate directă în activitatea de exploatare, inclusiv spaţiul hotelier deţinut în staţiunea Predeal”, se spune în comunicatul citat.

Hotelul, integrat în circuitul turistic în 2014 şi clasificat la 3 stele, este compus din 23 de camere duble, patru apartamente şi două camere triple, cu un restaurant ce poate găzdui până la 60 de persoane, o bucătărie complet echipată, o sală de conferinţe cu o capacitate de 60 de locuri, o sală de fitness şi spaţii administrative.

Cu o structură arhitecturală de aproximativ 2.500 de metri pătraţi de tip demisol+parter+2 etaje+mansardă, hotelul poate fi o destinaţie potrivită pentru vacanţe individuale, tabere sau întâlniri de afaceri. Sala de conferinţe poate susţine organizarea de workshop-uri, congrese, training-uri, şedinţe, prezentări sau lansări de produse, iar pentru cei activi hotelul poate fi un punct de plecare pentru o varietate de activităţi în aer liber: drumeţii pe munte, ski sau snowboarding în sezonul rece sau excursii de descoperire a zonei, precizează compania.

Cu datorii ce depăşesc 4 miliarde de lei, compania CFR Marfă va fi închisă, iar în locul ei se va înfiinţa o nouă companie cu capital mixt – de stat şi privat – Carpatica Feroviar. CFR Marfă va funcţiona în paralel cu noua companie, timp de jumătate de an, iar din 2025 va rămâne pe piaţă doar Carpatica Feroviar.

Șeful CFR Marfă: ”Noi nu ne pricepem la turism!”

Vânzarea hotelului din Predeal fusese anunțată încă de la sfârșitul anului trecut.

Într-o declarație pentru publicația de specialitate Club Feroviar, directorul general al CFR Marfă, Daniel Apostolache, admitea că managementul și angajații companiei nu au competențe în sectorul turistic, așa încât cea mai bună soluție este ca hotelul să fie cumpărat de cineva care se pricepe la turism:

”Hotelul este funcțional, dar este pe pierdere. Iarna cât de cât mai merge, când e zăpadă, grație poziționării sale lângă gara din Predeal, mai ales când sunt vacanțe școlare are grad de ocupare de aproape 100%. Vara e sezon mort. Hotelul trebuie să fie luat de cineva care se pricepe în domeniul turistic, noi nu ne pricepem la turism. Cu excepția recepționerelor, angajații de acolo nu sunt profesioniști în turism, ci personal de-al nostru, feroviari reconvertiți. Noi, la înființarea societății, am moștenit o Românie în miniatură, cu nave, cu hoteluri. Trebuie să ne concentrăm pe obiectul nostru principal de activitate, transportul feroviar”, spunea Apostolache.

Hotelul Express din Predeal a fost construit în perioada 2003–2006 din fonduri proprii, pe o suprafață de aproximativ 1.500 mp aflată în proprietatea CFR Marfă. Costurile de construcție s-au ridicat la valoarea de 2,4 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de CFR Marfă la solicitarea Club Feroviar.

Destinația inițială a clădirii a fost de centru de instruire pentru salariații CFR Marfă, iar din anul 2014 aceasta se află în circuitul turistic, clasificat ca hotel de 3 stele, activitatea fiind asigurată de 14 salariați.

Hotelul este sub sechestru ANAF și înregistrează pierderi anuale de aproximativ 800.000 de lei. Banii obținuți din vânzarea activului vor fi virați direct în contul ANAF în vederea stingerii ajutorului de stat.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!