China finalizează primele norme ce reglementează serviciile de inteligență artificială generativă
Autoritățile de reglementare chineze au finalizat joi primele norme de acest fel care reglementează inteligența artificială generativă, în timp ce țara încearcă să intensifice supravegherea acestei tehnologii în creștere rapidă, potrivit CNBC.
Puternica Administrație a Spațiului Cibernetic din China (CAC) a declarat că a colaborat cu alte câteva autorități de reglementare pentru a elabora noul regulament care va intra în vigoare la 15 august.
Inteligența artificială generativă este un domeniu tehnologic în creștere rapidă în care serviciile de inteligență artificială sunt capabile să genereze conținut, cum ar fi texte sau imagini. ChatGPT, dezvoltat de firma americană OpenAI, este cel mai cunoscut exemplu și permite utilizatorilor să solicite chatbotul și să primească răspunsuri la întrebări.
Aceste servicii sunt antrenate pe cantități uriașe de date. Cu toate acestea, succesul ChatGPT a provocat apariția unui val de servicii rivale, ceea ce a stârnit îngrijorarea autorităților de reglementare la nivel mondial cu privire la riscurile potențiale din jurul acestei tehnologii.
Giganții chinezi din domeniul tehnologiei au sărit la bătaie, anunțând planuri și lansând propriile servicii de inteligență artificială generativă.
Dar China, care controlează strict internetul intern prin cenzură și reglementări, urmărește îndeaproape dezvoltarea AI. Autoritățile de reglementare chineze sunt îngrijorate de potențialul ca aceste servicii să genereze conținuturi care ar putea contraveni opiniilor sau ideologiei Beijingului.
Acesta este, în parte, motivul pentru care firmele chineze de tehnologie au fost circumspecte în ceea ce privește lansarea serviciilor lor de tip ChatGPT. Mai degrabă decât servicii complete disponibile pe scară largă pentru public, companiile chineze și-au concentrat tehnologia pe întreprinderi și pe utilizări restrânse.
De exemplu, Alibaba a lansat în această lună un instrument de inteligență artificială care poate genera imagini din indicații, numit Tongyi Wanxiang, dar este disponibil doar pentru clienții întreprinderilor pentru testare beta.
Cu toate acestea, normele de la CAC oferă giganților din domeniul tehnologiei un cadru de lucru pentru a lucra cu această tehnologie.
Care sunt regulile de inteligență artificială generativă din China?
Regulile se vor aplica doar serviciilor de inteligență artificială generativă care sunt disponibile publicului larg, mai degrabă decât celor dezvoltate în cadrul instituțiilor de cercetare, de exemplu.
Serviciile de AI generativă vor trebui să obțină o licență pentru a funcționa, a precizat CAC.
În cazul în care un furnizor de servicii de inteligență artificială generativă găsește conținut “ilegal”, acesta ar trebui să ia măsuri pentru a înceta să mai genereze acel conținut, să îmbunătățească algoritmul și apoi să raporteze materialul respectiv autorității competente.
Furnizorii de astfel de servicii trebuie să efectueze evaluări de securitate pentru produsul lor și să se asigure că informațiile utilizatorilor sunt sigure.
Serviciile de generare a inteligenței artificiale în China trebuie, de asemenea, să adere la “valorile fundamentale ale socialismului”, a declarat CAC.
Cu toate acestea, autoritățile de reglementare încearcă să găsească un echilibru între a face din China un lider în domeniul inteligenței artificiale și, în același timp, să urmărească îndeaproape dezvoltarea acesteia.
Regulile CAC au precizat că regulamentul urmărește să încurajeze aplicațiile inovatoare ale AI generative și să sprijine dezvoltarea infrastructurii aferente, cum ar fi semiconductorii.