Ciclul scumpirii banilor în Europa continuă: BCE va crește iar dobânzile, în ședința de joia viitoare
Că va fi cu un sfert de punct procentual sau cu o jumătate, dobânda de politică monetară a Băncii Centrale Europene (BCE) va crește și la următoarea ședință a Consiliului Guvernatorilor, care va avea loc pe 4 mai, joia viitoare. Totul depinde de cifrele privitoare la inflație și la datele legate de creditarea bancară, așa cum vor arăta ele cu două zile înainte de decizie, spune economistul șef al BCE, Philip Lane, într-un interviu publicat de ziarul francez Le Monde și citat de Bloomberg.
Potrivit lui Lane, nimic din recentul val de date economice nu ar putea să sugereze că Banca Centrală Europeană ar trebui să oprească ciclul majorărilor de dobânzi la următoarea decizie care va fi luată pe 4 mai:
”Datele actuale indică faptul că ar trebui să creștem din nou ratele săptămâna viitoare. Încă nu a venit momentul potrivit să ne oprim. Dincolo de săptămâna viitoare, nu am un glob de cristal; totul va depinde de datele economice de la data respectivă”, a explicat Lane.
Interviul – publicat cu puțin mai mult de o săptămână înainte de următoarea întâlnire – nu face decât să reia pozițiile convergente ale celor mai mulți dintre decidenții BCE care s-au exprimat în aceste zile, semnalând, la rândul lor, o nouă creștere aproape sigură a dobânzilor BCE. Singura incertitudine rămâne cât de mare va fi creșterea.
Philip Lane nu a precizat în interviul pentru Le Monde cât de mare va fi creșterea dobânzilor pe care ar favoriza-o, afirmând, în schimb, că ”analiza sugerează că ar fi inadecvat să lăsăm rata de depozit la nivelul actual de 3%”.
Șeful Băncii Franței, Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, s-a pronunțat în favoarea unei creșteri cu 0,25 puncte procentuale, iar investitorii de pe piața monetară sunt și ei de acord că acest ritm este cel mai probabil.
”Presiunile inflaționiste rămân active în anumite sectoare ale economiei, dar se reduc în altele. Nu cred că suntem într-o situație în stilul anilor 1970, când inflația devenise cronică”, mai spune Lane în interviul acordat ziarului francez.
Pentru a evita o astfel de situație nedorită, ”este important ca BCE să crească ratele dobânzilor la momentul potrivit, pentru a se asigura că inflația revine la 2% în timp util”, a mai spus el.
În ciuda estimărilor relativ optimiste și a probabilității tot mai mari ca Europa, în ansamblu, să fi reușit evitarea alunecării în recesiune, Philip Lane a subliniat și existența în continuare a unor factori de risc care provoacă o incertitudine semnificativă în mediul economic.
”Indicatorii arată că economia europeană a crescut în primele luni ale anului. Principalii factori care au stat la baza acestei evoluții au fost scăderea prețurilor la energie, în special a prețurilor la gaze. Acest lucru a dus la o îmbunătățire vizibilă a încrederii consumatorilor și a firmelor în economie. Totuși, există încă multe întrebări cu privire la starea economiei mondiale, la războiul Rusiei în Ucraina și la impactul majorării dobânzii de referință. Este important să ne amintim amploarea provocărilor cu care se confruntă Europa și economia globală”.
La precedenta ședință, pe 16 martie, BCE a majorat dobânda de referință cu 0,5%, în ciuda agitației din lumea bancară de la acea dată. Analiștii economici se așteptau ca prăbușirea celor două bănci americane, Signature Bank și Silicon Valley Bank, să amâne trendul de majorare al BCE.